33 de mii de câini din judeţ, microcipaţi şi vaccinaţi antirabic

609

Microcipare patrupedelor cu şi fără proprietari din judeţul nostru s-a dovedit o acţiune destul de greoaie. Dacă la finele anului trecut, se credea că termenul pentru microciparea câinilor va fi 1 ianuarie a.c., acesta a fost cu mult depăşit, nu doar la nivelul întregii ţări, ci şi în Gorj, unde doar 33.000 din totalul de circa 80.000 de câini au trecut prin procesul de microcipare.

Rezultatele acţiunii demarată în toamna anului trecut de microcipare a patrupedelor par a fi descurajatoare, atât în ţară, cât şi în judeţul nostru, unde proprietarii de câini din mediul rural refuză microciparea. În paralele cu microciparea, medicii veterinari gorjeni derulează şi vaccinările împotriva rabiei la câini. Acţiunea de vaccinare antirabică, ale cărei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie. Măsura este una binevenită, deoarece celelalte cheltuieli legate de microcipare, sterilizare/castrare, carnet de sănătate, înregistrare în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) fiind suportate de cetăţeni şi putând ajunge la câteva sute de lei.

“Sperăm că se va termina anul acesta…”
Potrivit lui Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, la nivelul judeţului nostru există aproximativ 80.000 de câini care trebuie vaccinaţi şi microcipaţi. “Până acum, s-a reuşit microciparea a circa 33.000 de câini. Aceştia au fost şi vaccinaţi, iar acţiunea de microcipare este una continuă, care trebuie făcută atât la câinii care deja au stăpân, cât şi la cei adoptaţi. Sperăm că se va termina anul acesta microciparea câinilor. Depăşirea unor termene reglementate iniţial s-a datorat poate chiar şi răutăţii oamenilor, nu neapărat costurilor aferente microcipării. Mulţi oameni de la sate se opun acestui procedeu. Avem localităţi unde medicii veterinari au ajuns la procentul de 90% cu microciparea, dar sunt şi localităţi unde medicii nu au concesionat serviciile, precum şi zone unde dacă refuză un singur proprietar de pe o stradă, refuză şi vecinii acestuia. În ceea ce priveşte oraşele şi municipiile, activitatea de microcipare se derulează normal, mai greu este de fapt la ţară. Per total, este o operaţiune despre care ştiam de la început că se va derula greoi”, a declarat şeful DSVSA Gorj.
Acesta a precizat că acţiunea de microcipare îi costă pe proprietari circa 20 – 25 lei. După microcipare, medicul veterinar va băga datele despre animal şi proprietarul acestuia în baza de date naţională cu ajutorul cititorului de microcip, cu care medicii veterinari sunt obligaţi să se doteze şi să le cumpere din banii personali. Astfel, că acestea trebuie să fie dintre cele mai bune, dar nici să aibă un cost mare.

Amenzi de până la 10.000 lei
În conformitate cu Legea 258/2013, identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie şi se suportă de către proprietar. De asemenea, acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân şi a celor care urmează să fie daţi spre adopţie trebuie să se efectueze numai după identificarea acestora. Nerespectarea acestor dispoziţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de către persoane împuternicite potrivit atribuţiilor de serviciu din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Ministerului de Interne, precum şi de către inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here