40.000 de câini din Gorj sunt nevaccinaţi antirabic

557

Campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile gorjenilor a stagnat în ultimele patru luni. Circa 50% din câinii cu stăpân din Gorj sunt în prezent nevaccinaţi antirabic, acest lucru datorându-se campaniei de microcipare care implică anumite costuri ce trebuie achitate de către proprietarii animalelor.

Potrivit unui raport prezentat de conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, 80.000 de câini cu stăpân sunt înregistraţi pe teritoriul judeţului, iar medicii veterinari au reuşit vaccinarea a doar 50% din efectiv. “Dacă până la 1 ianuarie 2015 întreaga populaţie de câini era vaccinată în totalitate, de la această dată s-a produs o dereglare datorită intervenţiei Colegiului Medicilor Veterinari care şi-a luat angajamentul că va efectua microciparea câinilor. Fiind organizaţie privată au perceput o taxă prea mare pentru microcipare, cetăţenii motivând lipsa banilor pentru această acţiune. Vaccinarea antirabică este suportată de către bugetul de stat şi nu este refuzată de cetăţeni, dar se pot vaccina numai animalele microcipate. La ora actuală, avem vaccinaţi numai 50% din câini şi sperăm ca până la sfârşitul anului 2015 să reuşim să vaccinăm tot efectivul. În ultimele patru luni, acţiunea a fost încetinită datorită altor acţiuni urgente din programul strategic”, a declarat Nicolae Călescu, şeful DSVSA Gorj.

629 de câini în adăposturile din Târgu-Jiu, Motru şi Rovinari
Celor 80.000 de câini cu stăpân din judeţul Gorj, li se mai adaugă şi alte 2.000 de patrupede fără stăpân, 800 de câini cazaţi în adăpostul ProAnimals Târgu-Jiu şi alţi 629 în adăposturile din Târgu-Jiu, Rovinari şi Motru, aceste spaţii fiind autorizate sanitar-veterinar.
În cadrul adăpostului canin din subordinea Primăriei Târgu-Jiu sunt în prezent 548 de câini, animalele fiind deparazitate şi vaccinate împotriva rabiei. Adăpostul este dotat cu cabinet medical şi în urma controalelor periodice ale DSVSA Gorj nu au fost constatate abateri de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare. Totodată, adăpostul de la Motru are o capacitate de 60 de capete, în prezent, acolo aflându-se 48 de câini. Spaţiul a fost autorizat în luna mai a acestui an, iar toate patrupedele sunt deparazitate şi vaccinate. De asemenea, o capacitate de 40 de capete este oferită de adăpostul de la Rovinari, unde acum sunt cazaţi 33 de câini. Şi acest adăpost a primit autorizaţie în mai 2015, iar Consiliul Local are contract cu un medic veterinar concesionar care asigură asistenţă animalelor din adăpost.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here