5 decembrie – Ziua Internațională a Voluntarilor

576

În 1985, Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internațională a Voluntarilor și de atunci, pe 5 decembrie, Ziua Voluntarilor se sărbătorește în întreaga lume, dând ocazia tuturor voluntarilor cât și organizațiilor de voluntari de a-și face vizibile activitățile desfășurate atât la nivel local, cât și la nivel național și internațional.
Voluntariatul, așa cum este el definit de Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau privat, fără remunerație, individual sau în grup. Tot în lege este definit și voluntarul ca fiind orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat. De ce să fii voluntar? Răspunsul ar putea fi un citat din Mahatma Ghandi: „Pentru că dacă așteptăm să trăim într-o lume mai bună trebuie să contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim în lume.” Pentru că implicarea în activități de voluntariat dezvoltă o serie de abilități și competențe sociale precum solidaritatea, toleranța, încrederea, spiritul civic și responsabilitatea socială. Pentru că implicându-ne în activități de voluntariat reușim să vedem lumea prin ochii celorlalți, să înțelegem și să observăm limitele incorecte pe care societatea le pune în fața unora dintre membrii ei. Pentru că voluntariatul are extraordinare valențe educative, fiind o formă de învățare prin acțiune practică, ce poate genera dobândirea de cunoștințe și abilități.
O ilustrare a acestor idei o reprezintă activitățile desfășurate de voluntarii Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj și ai Centrului Europe Direct Gorj în anii 2013 și 2014. Aceștia s-au implicat într-o gamă variată de activități, dintre care amintim: Cursuri de limba engleză pentru seniori, Cursuri de rețele sociale pentru seniori, Ateliere de vacanță de la Filiala pentru Copii a Bibliotecii Județene Gorj, organizarea pe 9 mai a Zilei Europei, participarea la sesiunile interactive de descoperire a culturii europene prin joc în cadrul activității „Europa, joacă-te cu noi!”, promovarea mișcării în aer liber prin concursul „Alerg pentru Europa!”, promovarea unui stil de viață sănătos în activitatea „Orășelul copiilor sănătoși”.
Astfel, voluntarii au desfășurat activități împreună cu persoane din diferite categorii de vârstă și socio-profesionale, învățând să lucreze și să comunice în cadrul unei echipe, să se implice, să organizeze și să promoveze un eveniment, să organizeze activități outdoor pentru copii, să livreze cursuri de limba engleză pentru seniori (nivel începător), să practice și să promoveze mișcarea în aer liber, astfel ajungând să-i înțeleagă mai bine și să-i aprecieze pe ceilalți.
Pe durata desfășurării activităților din cadrul Atelierelor de vară de la Filiala pentru Copii, cât și pe perioada desfășurării Cursurilor de limba engleză pentru seniori, activități cu o durată mai mare, de două luni, s-au creat adevărate punți de legătură între generații.
Aceste rânduri au fost așternute pe hârtie în onoarea voastră, dragi voluntari ai Bibliotecii Județene „Christian Tell” Gorj și ai Centrului Europe Direct Gorj, ca un gest de mulțumire și apreciere a valorii muncii pe care voi ați depus-o și poate ca un imbold pentru ceea ce vom putea face în continuare împreună!
Marinela Csolti, Consilier comunicare, Centrul Europe Direct Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here