A început Evaluarea Naţională

575

Elevii care au finalizat clasa a VIII-a au intrat ieri în focurile primului examen important din viaţa lor – Evaluarea Naţională. Examenul a debutat cu proba scrisă la Limba şi literatură română, probă ce la nivelul judeţului Gorj a decurs fără incidente. Subiectele nu le-au ridicat mari dificultăţi candidaţilor, care au ieşit din sălile de examen cu zâmbetul pe buze, încrezători că vor reuşi să obţină o notă destul de mare. Evaluarea Naţională va continua miercuri, cu proba la Matematică, iar primele rezultate vor fi afişate vineri. Tot atunci, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii.

Picture 009Peste 3.500 de absolvenţi de gimnaziu din judeţul Gorj au susţinut ieri prima probă a Evaluării Naţionale, cea la disciplina Limba şi literatura română. În judeţul nostru, prima probă a examenului a decurs fără incidente, înregistrându-se un număr mic de absenţi. “Pentru susţinerea probei la Limba şi literatura română s-au înscris 3.560 de candidaţi. 38 dintre aceştia au absentat. Nu s-au înregistrat incidente, niciun candidat nefiind eliminat”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Accesul elevilor în centrele de examen a fost permis până la ora 8:30. Proba a început la ora 9:00, iar elevii au avut la dispoziţie două ore pentru a rezolva subiectele. Acesta este al treilea an în care elevii susţin examenul de Evaluare Naţională în clase supravegheate video.

Subiecte uşoare la Limba română
La Şcoala Gimnazială “Constantin Săvoiu”, majoritatea candidaţilor au ieşit din sălile de examen cu zâmbetul pe buze, spunând că subiectele au fost uşoare şi că se aşteaptă să obţină note destul de mari. “A fost uşor. Din punctul meu de vedere trebuia să ne gândim puţin pentru că am făcut la şcoală tot ce ne-a picat. În prima parte a trebuit să explicăm titlul textului, iar în rest a fost simplu. M-am pregătit suficient şi cred că o să iau peste 9.50”, a spus o elevă. “Subiecte uşoare. Mă aştept să iau 9, poate chiar mai mult. Sper că şi la matematică să fie tot atât de uşoare subiectele”, a spus un alt candidat. Mai multe emoţii au avut părinţii elevilor, care au aşteptat zeci de minute ca aceştia să iasă din sălile de examen şi să le spună cum s-au descurcat. “Am mai multe emoţii decât el…Fluturaşi în stomac ca la 18 ani. El spune că a făcut. Să vedem vineri rezultatele”, ne-a spus mama unuia dintre elevii care au susţinut proba la Limba română. “Ştiu că s-a pregătit, dar emoţii am oricum. Aştept de o oră să iasă să-mi spună ce a făcut”, a spus o altă mămică. La primul subiect, candidaţii au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia “Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu, între care şi aceea de a redacta o compunere în care să-şi prezinte opinia despre semnificaţia mesajului poeziei. La cel de-al doilea subiect, elevilor li s-a dat să rezolve alte cerinţe, pe baza textului la prima vedere “Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”. Tot la cel de-al doilea subiect, candidaţii au avut de redactat o scurtă naraţiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de şcoală cu un scriitor contemporan.

IMG_3491Urmează proba la matematică
Evaluarea Naţională va continua miercuri, cu proba scrisă la Matematică. Primele rezultate vor fi afişate în cursul zilei de 27 iunie, până la ora 16:00. În intervalul orar 16:00-20:00, candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Acestea vor fi soluţionate în perioada 28 – 30 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în cursul zilei de 1 iulie. La nivelul judeţului nostru, pentru susţinerea probelor scrise din cadrul Evaluării Naţionale au fost organizate 87 de centre de examen şi tot atâtea centre de comunicare. De asemenea, la nivelul municipiului Târgu-Jiu vor funcţiona trei centre zonale de evaluare: Colegiul Tehnic “General Gheorghe Magheru”, Colegiul Tehnic “Henri Coandă” şi Colegiul Auto “Traian Vuia”. Notele obţinute de elevi la Evaluarea Naţională vor avea anul acesta o pondere de 75% în calculul mediei de admitere la liceu, faţă de 50% în anii trecuţi, scăzând astfel la 25% ponderea notelor obţinute în ciclul gimnazial.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here