Administrate “după ureche”, Antibioticele pot face mai mult rău decât bine

624

Antibioticele nu luptă cu infecţiile cauzate de viruşi precum răceala, gripa necomplicată, bronşita şi multe alte dintre infecţii ale sinusurilor şi urechilor. Sistemul imunitar trebuie să fie apt să lupte împotriva infecţiilor simple. La infecţiile virale este indicată tratarea simptomelor prin odihnă, consumul de lichide şi pastilele care tratează simptomele. Antibioticele trebuie luate doar la recomandarea medicului.

Rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante ameninţări pentru siguranţa cetăţenilor. Medicii îi sfătuiesc pe pacienţii lor să evite administrarea de antibiotice fără recomandarea specialiştilor. Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Acestea luptă cu infecţiile cauzate de bacterii. Este foarte important ca ele să fie consumate doar în cazurile în care medicul consideră că este necesar. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, atrage atenţia cetăţenilor asupra pericolului la care se pot expune atunci când iau antibiotice fără ca acestea să fie prescrise de un medic. „Metabolizarea antibioticelor se face în ficat. Dată fiind toxicitatea acestor medicamente, administrarea haotică a lor va conduce la insuficienţă hepatică şi aşa ne trezim la 30 de ani cu hepatită toxică medicamentoasă”, precizează Moisescu. Consumul de antibiotice în infecţiile virale nu o să ajute la tratarea acestora, ci dimpotrivă, ar putea înrăutăţi starea pacientului cauzând efecte secundare. Acestea distrug flora bacteriană din intestin şi pot da alergii copiilor. Antibioticele folosite excesiv pot face ca bacteriile să devină rezistente la antibiotice, iar când infecţia va fi una microbiană, acestea nu vor mai lupta împotriva bacteriei.

Recomandările medicilor
Specialiştii spun că nu trebuie luate antibiotice decât după ce se face analiza microbului ce a determinat infecţia. Dacă acest lucru nu este posibil în timp util atunci se preferă utilizarea unor antibiotice foarte puternice, cu spectru larg, care au şansă mare de succes. Este important de menţionat faptul că virozele nu se tratează cu antibiotice. De asemenea, nu se recomandă administrarea de antibiotice decât după trei zile de tratament cu agenţi antitermici – care să scadă febra şi să îmbunătăţească starea pacientului – dacă acest lucru nu este posibil, se preferă utilizarea cât se poate de tardivă de antibiotice redutabile – puternice.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here