„Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”, lansat la Târgu-Jiu

505

Proiectul „Al treilea spaţiu al cetăţeniei active”, ce şi-a propus să amenajeze în mai multe oraşe din ţară „cuiburi ale democraţiei”, a fost lansat vineri şi la Târgu-Jiu. Evenimentul s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”.

„Al treilea spaţiu al cetăţeniei active” este un proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, din cadrul Fondului ONG România ce va fi implementat în perioada iulie 2014 – aprilie 2016, de către Fundaţia Progress în parteneriat cu bibliotecile judeţene din şapte oraşe din ţară. „Avem şapte parteneri în România şi un partener în Polonia. Ne bucurăm să fim parteneri cu Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”. E un parteneriat ce ne onorează şi cu siguranţă va fi un parteneriat ce va duce la succesul proiectului. Mai avem parteneri în Hunedoara, Cluj, Constanţa, Bucureşti, Suceava şi Braşov. Sunt principalele centre de regiuni de dezvoltare. Lucrăm în două valuri. Acestea sunt primele şapte biblioteci sau primele şapte oraşe în care vom lucra. Pentru că este un proiect inovator şi pilot, ne mărginim la oraşe. Anul viitor, din a doua jumătate a anului, vom recruta alte şapte biblioteci şi în felul acesta ajungem la 14 oraşe. Obiectivul proiectului nostru este să facem un sistem complet de facilitare. De fapt ce ne dorim să facem sunt spaţii în care cetăţenii să se implice, să formăm cetăţeni activi prin livrarea de cursuri şi să-i ajutăm după aceea să-şi dezvolte comportamente de cetăţeni activi. A fi cetăţean activ cere practică, trebuie să înveţi lucrul acesta făcând. Ne lipseşte practica de cetăţeni activi; nu prea ştim cum să participăm şi cum să ne implicăm în viaţa comunităţii”, a declarat Ramona Sinca, reprezentanta Fundaţiei Progress.

Se caută voluntari
De săptămâna aceasta începe implementarea efectivă a proiectului. O primă etapă va consta în selecţia voluntarilor care vor face parte din grupul de cetăţeni activi. Persoanele care doresc să facă parte din acest grup de voluntari trebuie să completeze un formular, ce poate fi găsit atât pe site-ul proiectului cât şi pe cel al Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, şi să trimită o scrisoare de intenţie. Perioada de înscriere este 8 – 20 decembrie 2014. Dintre cei înscrişi vor fi selectaţi 15 voluntari, şapte reprezentanţi ai ONG-urilor şi opt cetăţeni.

Următorul pas, amenajarea „cuibului democraţiei”
Cei 15 voluntari selectaţi, împreună cu un arhitect voluntar, vor avea apoi două luni la dispoziţie pentru a stabili cum va arăta acest „cuib al democraţiei”. Pentru amenajarea acestui „cuib al democraţiei”, Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” îi va fi alocat un buget de 1600 euro. „Trebuie să se ţină cont şi de posibilităţile bibliotecii. Până la urmă, biblioteca este cea care oferă spaţiul şi trebuie să ţinem cont de spaţiul dat de bibliotecă şi de resurse. Bugetul alocat pe care pot să-l folosească cât de creativ doresc, ca să facă un spaţiu reprezentativ pentru comunitatea locală, un cuib al cetăţenilor din Târgu-Jiu”, a precizat Ramona Sinca. Următoarea etapă va consta în formarea cetăţenilor activi. În acest sens, cei 15 voluntari înscrişi în proiect vor participa la un curs de trei zile, ce se va desfăşura în perioada 15 – 30 martie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, curs al cărui rol este acela de armoniza înţelegerea cetăţeniei active. În cursul lunii aprilie a anului viitor, „cuibul democraţiei” amenajat în cadrul bibliotecii va fi deschis pentru comunitate. „Aceste cuiburi nu sunt rezervate grupului de cetăţeni activi; ei sunt cei care le creează dar apoi le deschid către întreaga societate civilă. Orice organizaţie poate să stabilească o legătură cu biblioteca şi să rezerve cuibul dacă vor să facă consultări publice, sesiuni de informare, ş.a.m.d. Trebuie să fie un spaţiu prin excelenţă deschis comunităţii”, a explicat reprezentanta Fundaţiei Progress.

Audituri de integritate pentru instituţiile şi serviciile publice locale
În perioada iunie – septembrie 2015, grupul de cetăţeni activi va realiza o analiză a performanţei în sectorul public cu ajutorul unui chestionar pe care îl vor aplica atât cetăţenilor, cât şi angajaţilor din instituţii. „Este nevoie să practicăm cetăţenia activă, să învăţăm să ieşim către autoritatea locală, să învăţăm să comunicăm într-un mod participativ. Avem un instrument elaborat printr-un program PHARE; se numeşte audit al integrităţii şi era aplicat primăriilor şi consiliilor locale şi măsura integritatea din acele autorităţi. Îl vom adapta şi el va măsura performanţa din instituţii publice şi din servicii locale. Toate grupurile de cetăţeni activi vor fi instruite privind aplicarea acestui instrument, care este de fapt un chestionar. Chestionarul va fi aplicat cetăţenilor, dar şi angajaţilor din instituţii şi va fi aplicat pentru o instituţie şi pentru un serviciu public. Rezultatele vor fi următoarele: instituţii şi servicii publice locale vor fi medaliate de cetăţeni cu aur, argint sau bronz, în funcţie de rezultatul obţinut prin analiza performanţei”, a mai explicat Ramona Sinca. Rezultatele acestei analize vor fi corelate direct cu măsuri pe care instituţiile le pot aplica imediat, în aşa fel încât să le şi crească nivelul performanţei. După ce se aplică aceste măsuri, voluntarii vor mai aplica încă o dată chestionarul şi vor măsura cu cât a crescut performanţa instituţiei.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here