Amenzi usturătoare pentru părinţii care nu declară activităţile artistice ale copiilor

526

Legislaţia în vigoare prevede că părinţii ai căror copii urmează să câştige bani din reclame, filme, piese de teatru, concerte sau alte activităţi asemănătoare trebuie să anunţe acest lucru la serviciul public de asistenţă socială. Începând de joi, 14 mai, părinţii care nu respectă această obligaţie pot fi sancţionaţi,  amenzile ajungând până la 5.000 de lei.

În Hotărârea Guvernului nr. 75/2015, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 115 din 13 februarie, sunt incluse prevederile referitoare la prestarea de către copii a activităţilor remunerate. În actul normativ menţionat este stabilit că amenzile se aplică după 90 de zile de la intrarea în vigoare, adică din data de 14 mai.
Potrivit dispoziţiilor legale, părinţii sunt obligaţi, înainte de începerea activităţii copiilor, să informeze serviciul public de asistenţă socială că aceştia vor câştiga bani din filme, reclame sau piese de teatru (printre altele), dacă nu vor să fie amendaţi. Părinţii pot face acest lucru prin depunerea unei note de informare, însoţită de următoarele documente: copia certificatului de naştere sau a actului de identitate al copilului (după caz); copii ale actelor de identitate ale părinţilor; copia actului de identitate al însoţitorului (dacă este cazul); certificatul medical (eliberat de un medic pediatru) prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfăşura activitatea în cauză; avizul psihologic prin care să se precizeze dacă particularităţile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcţie de vârsta şi gradul de înţelegere, şi este de acord cu participarea la activitate, precum şi recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă; avizul medicului sportiv (pentru copiii care participă la activităţi sportive de performanţă), plus recomandări speciale privind durata activităţii şi activitatea continuă; adeverinţa din partea unităţii de învăţământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului şcolar).
Totodată, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activităţii copilului, părinţii trebuie să transmită serviciului public de asistenţă socială o copie certificată „conform cu originalul” a contractului încheiat cu organizatorul.

Amenzi usturătoare, în noua lege
De joi, 14 mai, cei care nu vor informa serviciul public de asistenţă socială înainte de începerea activităţii copilului sau care nu vor transmite copia certificată a contractului vor risca să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Copiii pot să presteze activităţi plătite în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling în baza unui contract încheiat între organizator şi părinţi care să respecte prevederile Codului civil, potrivit HG nr. 75/2015. Contractul poate fi încheiat şi direct cu copilul, însă doar dacă acesta a împlinit 14 ani şi dacă a primit încuviinţarea părinţilor.

Activităţile pot fi prestate doar între anumite intervale orare
În desfăşurarea activităţilor plătite la care iau parte copiii, organizatorii trebuie să respecte nişte condiţii stricte. Acestea ţin, printre altele, de anumite intervale orare ale zilei, durata activităţii şi pauzele necesare.
Înainte de toate, activităţile, „care nu trebuie să fie munci periculoase pentru copii”, pot avea loc, în funcţie de vârstă, între orele: 09.00—17.00 – pentru copiii cu vârsta sub cinci ani; 08.00—20.00 – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 12 ani; 07.00—22.00 – pentru copiii cu vârsta de peste 12 ani.
Cât priveşte durata activităţii, aceasta trebuie să fie de cel mult: o oră pe săptămână – în cazul copiilor care au sub un an; două ore pe zi – în cazul copiilor de 1-5 ani;  patru ore pe zi – în cazul copiilor de 5-12 ani; şase ore pe zi – în cazul copiilor de peste 12 ani.
Activitatea continuă poate fi prestată timp de cel mult 15 minute, în cazul copiilor care au sub un an, cel mult 30 de minute, în cazul celor care au între 1-5 ani şi cel mult 45 de minute, în cazul celor de peste cinci ani.
După fiecare astfel de activitate, copiii au dreptul la pauze scurte de 10-15 minute. De asemenea, au dreptul şi la o pauză mare de cel puţin 30 de minute, în funcţie de vârstă şi pot să presteze săptămânal activităţi în cel mult patru zile consecutive.

Însoţirea copiilor de către un adult, obligatorie
Copilul trebuie să fie însoţit de un adult pe toata durata prestării activităţilor (unul dintre părinţi sau o persoană desemnată de aceştia ori de organizator). Dacă însoţitorul desemnat nu-şi respectă atribuţiile, riscă amenzi între 5.000 şi 8.000 de lei. Sancţiunile pentru organizatori sunt între 1.000 şi 5.000 de lei.
Banii pe care îi câştigă copiii după astfel de activităţi vor fi administraţi de părinţi, însă dacă există suspiciuni cu privire la utilizarea acestora (în alt scop faţă de cel al interesului copilului), reprezentanţii direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului pot solicita prezentarea unui raport în acest sens.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here