Societate

Aproape 2700 de gravide, testate pentru depistarea HIV

 | 16 mai 2018, 00:00 | 0 comentarii | 

Diagnosticul infecţiei HIV la femeia gravidă este esenţial pentru prevenirea infecţiei produsului său de concepţie. Pe parcursul anului 2017, la spitalele din judeţul Gorj s-au efectuat 1.696 de teste pentru depistarea HIV la gravide, alte 963 de astfel de teste fiind efectuate în laboratoarele private din judeţ.

Semnatura eletronica CertDigital

Testarea obligatorie a gravidelor pentru depistarea HIV este extrem de importantă, ţinând cont de faptul că este vorba despre un copil al cărui viitor nu este indiferent. La maternităţile din judeţul nostru s-au efectuat 1696 de teste HIV la gravide, iar în laboratoarele private au fost efectuate alte 963 teste. În total, pe parcursul anului trecut au fost testate pentru depistarea HIV nu mai puţin de 2659 de gravide.

Virusul HIV, inamicul sistemului imunitar
HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. Specialiştii spun că a fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

Modalităţi de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL