Societate

Asigurările RCA, calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

 | 17 mai 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Începând cu data de 18 mai, expiră tarifele maxime pentru RCA. Acestea vor fi înlocuite, așa cum prevede noua lege RCA, ce urmează să fie votată tot în această săptămână, de tarife de referință calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Semnatura eletronica CertDigital

Noua lege RCA, aprobată deja de Senat și de comisiile de specialitate din Camera Deputaților, aduce schimbări majore pentru șoferii din România, iar cea mai importantă vizează prețurile asigurării obligatorii, care nu vor mai fi fixate prin lege, cum s-a procedat în ultimele șase luni, ci se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF. Prin legea votată de către deputații din comisiile de specialitate, noul tarif are doar o valoare orientativă pentru asigurători, dar, conform Profit.ro, legislația secundară, adică normele ASF, limitează posibilitățile firmelor de asigurare de a se mișca mai sus de prețul de referință.
Prețurile de vânzare nu vor putea depăși cu mai mult de 50% tariful de referință ajustat cu valoarea bonusului sau malusului fiecărui șofer. Astfel, în funcție de numărul de accidente în care au fost implicați, asigurații primesc o reducere pentru asigurare, care va fi cu atât mai mare cu cât au o perioadă mai lungă fără accidente sau, dimpotrivă, sunt penalizați cu o creștere de preț, dacă au fost implicați în evenimente.
Sunt și categorii de șoferi care vor beneficia de o reducere. Spre exemplu, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică de 1.200 de centimetri cubi, tariful scade sub 570 de lei, față de 618 lei în prezent.
În cazul șoferilor cu vârsta între 31 și 40 de ani care conduc mașini cu capacitatea cilindrică între 1.401 și 1.600 centimetri cubi, tariful de referință este practic similar cu cel fixat în prezent, adică aproximativ 700 de lei. Situația este similară și în cazul șoferilor cu aceeași vârstă care conduc mașini cu motor între 1.,21 și 1,4 litri, în cazul cărora tariful de referință este de 600 de lei, aproape similar celui maxim din prezent.
M.S.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL