CJAS decontează şapte tratamente pentru boli rare

465

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj derulează trei programe naţionale de boli rare, de care beneficiază şapte persoane din judeţul nostru. Numai în luna ianuarie, CJAS Gorj a decontat tratamente în valoare de 15.364,35 lei, pentru aceşti bolnavi.

Mucoviscidoza este o boală genetică caracterizată printr-o vâscozitate anormală a mucusului pe care îl secretă glandele intestinale, pancreatice şi bronhice. Mai exact, mucoviscidoza este cea mai frecventă boală autosomal recesivă, ceea ce înseamnă că pentru a dezvolta boala e nevoie de moştenirea genei de la ambii părinţi. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru, două persoane beneficiază de tratament pentru mucoviscidoză. „Noi derulăm trei programe naţionale, unul dintre ele fiind cel pentru mucoviscidoză copii, unde avem două cazuri, pentru care în luna ianuarie s-a alocat suma de 7.793,55 lei. Alte boli rare pentru care avem buget sunt: sindromul de imunodeficienţă primară şi scleroză laterală amiotrofică. Pentru sindromul de imundeficienţă primară avem un caz, tratamentul ridicându-se la 4.905 lei în ianuarie, iar pentru scleroză laterală amiotrofică am decontat 2.665,8 lei, patru persoane suferind de această afecţiune”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Scleroza laterală amiotrofică, cunoscută şi ca boala Lou Gehrig, se caracterizează printr-o pierdere (reducere) progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării denumite neuroni motori. Neuronii motori comandă muşchii voluntari, muşchi care fac posibilă mişcarea.

Fondurile alocate de patru ori pe an
Potrivit conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj, pentru bolile rare se alocă fonduri de patru ori pe an. „Acum, spre exemplu, avem bani pentru primul trimestru, deci inclusiv luna martie”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Pentru a beneficia de programele naţionale pentru boli rare, bolnavul trebuie să depună la sediul Casei de Asigurări de Sănătate un dosar întocmit de medic.
Conducerea face precizarea că, la nivelul judeţului nostru, este posibil ca numărul suferinzilor de astfel de afecţiuni să fie mai mare, ei putându-se trata în centre universitare din alte oraşe.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here