Congresul jubiliar al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România

1090

Cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, pe data de 7 noiembrie 2015 s-a organizat la Bucureşti un Congres Jubiliar. Elevata manifestare şi-a desfăşurat lucrările la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti.

Congresul a avut drept participanţi membri fondatori şi cei înscrişi ulterior în organizaţia medicală apolitică, cu valenţe deosebite.
De menţionat încă de la început că există în România foarte mulţi medici scriitori şi publicişti cu o activitate bogată şi de valoare, dar care nu sunt înscrişi în prestigioasa Societate cultural-ştiinţifică. Cine doreşte se poate adresa doamnei Ţârlea Maria Marcela (secretar) la adresa: Str. Ion Câmpineanu 9, ap 13, Sector 1 Bucureşti, OP 15.
5Dar să revenim la această mare adunare de importanţă deosebită şi cu mare impact jubiliar ştiinţific şi cultural, care reuneşte medicii din România care au realizat ceva pentru ştiinţa medicală şi cultura românească.
Congresul a fost deschis de prof. univ. dr Constantin Bogdan, preşedintele Societăţii în prezent. De menţionat că preşedintele de onoare – fondatorul – este prof. univ. dr. C.D. Zeletin căruia i s-a adus un omagiu deosebit.
4S-a menţionat despre activitatea internaţională a Societăţii Marilor Scriitori şi Publicişti din România ce s-a afiliat la cea internaţională.
La Congres au participat reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor, Uniunii Ziariştilor, Asociaţiei Medicală Română, Asociaţia Culturală „Muzica” din Bucureşti şi alţi oameni de valoare.
Din judeţul Gorj au participat cu lucrări literare şi nu numai: dr. Doru Fometescu, dr. Constantin Şişiroi, dr. Lupescu Grigore şi Lupescu Roxana – Deca.
3De menţionat, tot din judeţul Gorj, pe domnul profesor dr. Nicolae Gorun (originar din comuna Stoina) – şef de clinică Ortopedie Craiova şi membru al Academiei Române, fiind cercetător ştiinţific grad I; domnia sa a publicat lucrări de specialitate şi câteva volume de versuri de valoare. La Congres a avut o prestaţie activă şi benefică. Tot din judeţul Gorj de remarcat pe domnul prof. univ. Poenaru Dan (originar din comuna Aninoasa) şi şef al Clinicii de Ortopedie din Timişoara, care a contribuit la lucrările Congresului cu lucrări de valoare.
2Despre toate aceste nume gorjeneşti prezente alături de altele din ţara noastră, domnul dr. Rezeşu Virgil din Piatra Neamţ (fost şef al Secţiei Chirurgie şi veritabil profesionist) a realizat o Antologie intitulată „Hipocrate şi arta scrisului”, în care sunt prezentaţi 331 de medici scriitori şi publicişti, cu viaţa lor personală, activitatea profesională şi activitatea publicistică, printre ei numărându-se şi cei enumeraţi mai sus şi care au fost onoraţi cu diplome aniversare şi jubiliare.
În partea a doua a lucrărilor a evoluat Formaţia „Orfeu” şi un recital de poezie cu actriţa Doina Ghiţescu la care au participat mai mulţi din cei prezenţi, dar mai ales domnul prof. dr. Nicolae Gorun. S-au lansat şi evidenţiat o mulţime de cărţi de literatură şi documentare. S-a vizitat o expoziţie de carte literară scrisă de medici şi o expoziţie de pictură a Cenaclului Medicilor Pictori „Ion Ţuculescu”.
1Ca o concluzie, manifestarea a fost un succes şi mai complex desfăşurată, dar greu de descris în cuvinte într-un material de factura celui prezent.
În numele Comitetului de organizare al Congresului, doresc domnilor medici scriitori şi publicişti numai succese şi aderare la Societatea Medicilor Scriitori şi Publicişti din România.
În paginile cotidianului Gorjeanul au apărut multe creaţii literare documentare şi nu numai ale medicilor din judeţul Gorj, încât o aderare a acestora la o organizaţie apolitică ar fi foarte benefică.
Dr. Constantin Şişiroi  Secţia Ortopedie  şi Traumatologie  Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here