Continuă exodul medicilor

657

Exodul medicilor este un fenomen ce dă semne că va căpăta amploare. Tot mai multe cadre medicale aleg să părăsească sistemul sanitar românesc şi să-şi caute locuri de muncă mai bine plătite, în străinătate. Numărul total al medicilor care au solicitat Colegiului Medicilor din România (CMR) certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate a fost de 2.995 în 2013. Şi din spitalele gorjene au plecat multe cadre medicale, unele suspendându-şi raporturile de muncă pentru o perioadă determinată, altele renunţând definitiv la activitate, alegând să demisioneze.

În ultimii cinci ani de zile, la nivel naţional, numărul certificatelor profesionale eliberate medicilor pentru a putea lucra în străinătate se ridică la 13.872. Nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mult sub aşteptările lor, medicii şi asistenţii gorjeni au căutat soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Astfel, foarte mulţi dintre ei au preferat să părăsească ţara căutându-şi un loc de muncă în străinătate. „La noi vin destul de mulţi tineri, medici şi asistenţi, pentru a solicita eliberarea certificatelor de conformitate pentru a-şi putea face actele necesare plecării în afară. Acolo sunt mult mai bine plătiţi şi au condiţii de lucru excepţionale. Practic, au toate motivele să plece”, spun reprezentanţii DSP Gorj.
Conducerea CMR consideră că, în aceste condiţii, „continuarea exodului medicilor şi în anul 2013 este o dovadă a neîncrederii profesioniştilor din sănătate în societatea românească şi în sistemul de sănătate; trebuie să fie un semnal de alarmă pentru decidenţi şi un imbold pentru a se lua măsuri rapide şi concrete de a proteja demnitatea medicilor, demnitate bazată pe respectul societăţii şi de creştere a veniturilor acestora”.

Unde şi de ce ne pleacă medicii?
Ţările preferate de medicii români anul trecut sunt Germania, Franţa şi Anglia, dar şi Belgia şi Irlanda se află în topul preferinţelor specialiştilor. Unul dintre cele mai importante motive care îi determină pe medici să ia calea străinătăţii este remuneraţia activităţii desfăşurate. „Există trei motive pentru care aleg să plece: în primul rând este motivaţia financiară; apoi condiţiile de lucru, unde nu există grad de comparaţie. Al treilea motiv este nivelul de trai oferit de ţările unde aleg să plece. Dar, mai este ceva foarte important: acolo, în străinătate, cadrele medicale au statut de oameni, aici suntem doar nişte elemente cu statut de număr în statistici”, mărturiseşte Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului “Sănătatea” Gorj.
Medicii şi asistenţii pleacă din spitalele noastre, unde sunt plătiţi mult sub aşteptările lor şi se orientează către oraşele unde au condiţii excepţionale de lucru, dar şi venituri pe măsură. Cu toate că a existat o perioadă când acest fenomen începuse să scadă în dimensiuni, acum se pare că medicii continuă să părăsească sistemul autohton, în căutare de noi orizonturi.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here