DSP continuă monitorizarea zonelor afectate de inundaţii

484

Zonele afectate de inundaţii la sfârşitul lunii iulie au fost şi vor fi monitorizate şi în perioada următoare, de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Monitorizarea este necesară pentru a fi siguri că măsurile impuse de DSP Gorj administraţiilor publice locale sunt respectate şi transpuse în teritoriu, pentru a preveni apariţia de boli infecto contagioase în rândul populaţiei, chiar dacă până în prezent nu au fost înregistrate evenimente în acest sens.

Ca urmare a precipitaţiilor abundente înregistrate în unele localităţi din judeţul nostru, aflate pe Valea Gilortului, având în vedere evoluţia hidrologică şi riscurile sanitare existente în zonele afectate, pentru prevenirea îmbolnăvirilor în rândul populaţiei, inspectorii sanitari de la Serviciul Control în Sănătate Publică şi personal medical de la Compartimentul Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, s-au deplasat imediat în localităţile respective şi, în perioada imediat următoare, au efectuat acţiuni de inspecţie sanitară şi de monitorizare. “La nivelul DSP Gorj, este constituită Rezerva Antiepidemică, care cuprinde medicamente, vaccinuri şi substanţe igienico sanitare, care se eliberează în caz de calamităţi naturale şi inundaţii. În urma inundaţiilor conform bilanţului efectuat, au fost afectate: 7 comune şi 18 sate componente, 150 de persoane evacuate şi 7 izolate, 53 case inundate, 64 case izolate şi 98 gospodării inundate”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

inundatiiCu ochii pe fântâni
Potrivit aceleiaşi surse, în zonele afectate de inundaţii au fost catagrafiate 108 fântâni cu probleme, atât publice cât şi individuale, fântâni pentru care administraţiile locale au primit substanţele necesare efectuării dezinfecţiei, precum şi îndrumarea necesara efectuării acesteia. “Au fost recoltate probe din fântâni, respectiv 40 de probe, fiind efectuate în cadrul laboratorului DSP Gorj analizele fizico – chimice şi bacteriologice, în vederea stabilirii gradului de poluare a acestora, constatându-se că apa este nepotabilă, fapt ce a impus luarea măsurilor de dezinfecţie. Noi am monitorizat continuu starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate, precum şi sursele de apă din localităţile afectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
În cadrul verificărilor în teritoriu, s-a urmărit respectarea normelor igienico sanitare de către toţi operatorii din zonă, indiferent de tipul de activitate desfăşurată: unităţi de alimentaţie publică, magazine alimentare, unităţi de cazare, unităţi sanitare şi dispensare medicale, farmacii, pentru a evita apariţia de îmbolnăviri în rândul populaţiei.
S-a ţinut permanent legătura cu autorităţile publice locale, medici de familie din respectivele zone, fiind întreprinse şi ample acţiuni de avertizare a populaţiei asupra riscurilor la care se expun daca nu respectă normele igienico sanitare impuse în astfel de situaţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here