Duminică – 30 octombrie trecem la ora de iarnă

508

Trecerea la ora de iarnă se va realiza anul acesta, ca și până acum, în ultimul weekend din octombrie, mai precis în noaptea dintre 29 și 30 octombrie. Astfel, ora 4.00 a dimineții de duminică va deveni ora 3.00. Prin urmare, duminică, 30 octombrie 2016, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, pentru că ceasurile sunt date înapoi. Acest sistem a fost instaurat în ţara noastră în 1932. Pe vremea aceea, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv, în prima duminică a lunii octombrie, această practică rămânând valabilă până în 1943. În 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. Iar în 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

Trecerea la ora de iarnă produce modificări în organism
Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurinţă la modificarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. „Teoretic, se petrec nişte modificări pe care organismul le percepe. În această perioadă am putea resimţi o stare permanentă de oboseală şi vom fi lipsiţi de energie. Din fericire, trecerea la ora de iarnă se face în weekend. Adaptarea organismului la noua oră se face în câteva zile”, explică medicul de familie Mihai Moisescu. Modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţionează prin creşterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii. Acestea se asociază expunerii prelungite la lumină şi modificări în secreţia melatoninei cu efect asupra reglării ritmului circadian (somn-veghe). Specialiştii spun că noaptea mai lungă nu înseamnă altceva decât o predispunere la depresie, iar cei care suferă deja de pe urma acestei afecţiuni devin şi mai sensibili.
Tocmai de aceea, numărul sinuciderilor creşte în perioada imediat următoare schimbării orei. Pe de altă parte, medicii susţin că în primele zile de la modificarea orei creşte riscul de infarct, cu până la 10 la sută. De aceea, există ţări care au renunţat la schimbarea orei, Rusia şi Ucraina în 2011, iar Georgia şi alte state din Asia Centrală au renunţat încă din anul 2000. Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Iată când va fi trecerea la ora de vară, respectiv la ora de iarnă pentru următorii patru ani, acestea sunt datele: 2017 – 26 martie – 29 octombrie; 2018 – 25 martie – 28 octombrie; 2019 – 31 martie – 27 octombrie; 2020 – 29 martie – 25 octombrie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here