Educația financiară la BNR Agenția Gorj

628

În prima jumătate a anului 2017, peste 1.300 de elevi și cadre didactice din ciclurile primar, gimnazial și liceal, de la 22 de unități de învățământ din județul Gorj, au participat la activităţile educaţionale organizate de BNR Agenția Gorj în programul Ministerului Educaţiei Naţionale „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, precum și la cele din cadrul programului internațional Global Money Week. La aceste activităţi au participat: Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru – Bălești, Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” Târgu Jiu, Colegiul Național „Spiru Haret”, Liceul Teologic Târgu Jiu, Școala Gimnazială Glogova, Școala Gimnazială Cătunele Valea Mânăstirii, Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu, Colegiul Tehnic „Gen. Gheorghe Magheru” Târgu Jiu, Școala Gimnazială Dănești, Liceul Tehnologic Roșia de Jiu, Liceul nr.2 Târgu Jiu, Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, Liceul Tehnologic „Gen. Constantin Șandru” Bâlta, Școala Gimnazială Runcu, Școala Gimnazială Polovragi, Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu”.
În săptămânile programate pentru „Şcoala altfel”, reprezentanții BNR au organizat întâlniri și sesiuni interactive, susținute inclusiv prin mijloace educaționale moderne (video), cu subiecte referitoare la noţiuni de bază privind economisirea, creditarea, inflaţia, elemente despre istoria banilor şi a monedei naţionale, prezentarea elementelor de siguranţă ale însemnelor monetare, dar și la rolul băncii centrale şi al băncilor comerciale în economie. Reprezentanții BNR desfășoară aceste activități atât la sediul Agenţiei Gorj, cât și la sediul unităților de învățământ, după o programare stabilită de comun acord.
Banca Naţională a României Agenția Gorj, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene și a Facultății de Științe Economice din Universitatea „Constantin Brâncuși”, va continua derularea activităților pentru implementarea proiectelor educaționale atât cu elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar din județele Gorj și Mehedinți, cât și cu studenții economiști de la Universitatea „Constantin Brâncuși”.
Banca Naţională a României în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și universitățile partenere derulează începând din 2009 o serie de proiecte de sprijinire a educației financiare adresate elevilor („Să vorbim despre bani şi bănci”), studenților și cadrelor didactice („BNR – Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti” și „Academica BNR”).
La Gorj, proiectul „Zilele porților deschise pentru studenții economiști” , ce are ca public ţintă studenţii facultăţilor cu profil economic, s-a concretizat în derularea unei serii de activități educaționale, programate și organizate cu sprijinul conducerii Facultății de Științe Economice de la Universitatea „Constantin Brâncuși”, universitate parteneră BNR la acest proiect. Peste 130 de studenți și cadre didactice au participat, la 8 sesiuni interactive pe teme de interes, printre care: funcțiile și rolul băncii centrale, fenomenul inflației, odiseea Tezaurului BNR.
Activitatea educațională desfășurată la nivelul BNR Agenția Gorj s-a diversificat, începând cu luna august a anului trecut, când a fost deschis publicului Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana. Mulțimea de vizitatori de prin toate colțurile țării, dar și din străinătate, primește informații la fața locului despre povestea adevărată și dramatică a salvării Tezaurului României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prin ascunderea acestuia în grota de lângă Mânăstirea Tismana, transformată, acum, în muzeu.
Rozalia Bradu, Agenția Gorj a BNR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here