Educaţia…şi Lecţia de viaţă – “Eu consider că Tabăra de la Săcelu este printre primele trei din ţară, din punctul de vedere al condiţiilor oferite”

610

-Rep. Domnule Director, Horațiu Tiberiu Gorun, sâmbătă, 15 iulie 2017, s-a desfăşurat la Sulina o întâlnire organizată în cadrul Programului de tabere «ARC» 2017, destinat etnicilor români din afara granițelor ţării: elevi, tineri, studenți și profesori din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, dar și din Italia, Spania, Marea Britanie, Grecia, Canada sau Suedia! Ce ne puteţi spune despre problemele care au fost discutate la această întâlnire?
-Programul de tabere «ARC» este unul prin care Ministerul Tineretului şi Sportului îl desfăşoară de peste 10 ani împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, având ca parteneri Ministerul Turismului, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din afara granițelor, organizațiile și asociațiile românilor din străinătate, Facultatea de Litere din cadrul Universității București, Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport și Universitatea Națională de Arte București.

“Aşa suntem noi, românii, mai legaţi de «glie» decât oricare neam de pe pământul acesta”

-Rep. Care este principalul obiectiv al proiectului?
-Acest proiect urmăreşte cunoaşterea ţării noastre de către copiii românilor plecaţi în străinătate, la muncă, dar, nu numai, pentru că se referă la copiii românilor de pretutindeni, din afara graniţelor ţării. Este important pentru fiecare copil să-şi cunoască originile, pentru că nu contează dacă este român şi locuieşte în Macedonia sau în Valea Timocului, iar, orice copil născut din părinţi români, fie de la Cernăuţi, fie din Republica Moldova, se impune să beneficieze de acest program.
-Rep. Deci, este un efort concertat al apropierii de patria-mamă!
-Evident, pentru că e foarte important ca oamenii plecaţi în străinătate să nu-şi uite originile! Eu consider că neamul românesc va reprezenta întotdeauna un filon al mândriei de a ne numi români, iar, a fi român e o mândrie, să afle toată lumea asta! Avem peste tot în lume oameni de mare valoare, capacităţi, câştigători ai Premiului «Nobel», care aduc faima ţării noastre! Acest program are rolul de a le aminti românilor tradiţiile noastre, spiritul românesc, iar ministrul Dunca a reamintit beneficiile acestui program pentru imaginea ţării, cu scopul de a întări legătura cu ţara, de a face cunoscută ţara. Aceşti copii sunt încurajaţi să-şi promoveze tradiţiile româneşti, aşa cum se păstrează în ţările din care ei provin, pornind de la păstrarea limbii, de la tradiţii autohtone, fiind vorba de o unitate în diversitate. Rolul programului este ca aceşti copii să nu-şi uite originea românească, pentru că aşa suntem noi, românii, mai legaţi de «glie» decât oricare neam de pe pământul acesta!
-Rep. Am înţeles că au fost discutate şi unele aspecte privind statutul juridic al taberelor pentru elevi şi studenţi, un statut actualmente destul de confuz şi chiar controversat în unele situaţii, disputat între administraţia locală şi direcţiile judeţene de sport şi tineret.
-Domnul ministru Dunca le-a explicat aceste probleme nerezolvate de pe vremea adoptării legilor proprietăţii, probleme pe care le-am sesizat chiar din 2004, când am venit la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj, iar în astfel de condiţii, regimul juridic al taberelor, pot spune că «suferă» mult, nefiind nicidecum o chestiune particulară, iar Ministerul Tineretului şi Sportului nu va mai putea investi în locaţii cu o situaţie incertă! Pentru că vine proprietarul terenului şi îşi însuşeşte bunuri în care s-a investit mulţi ani înainte, ceea ce mi se pare de neconceput!
-Rep. Presupun că situaţiile diferă de la un judeţ la altul sau chiar de la o tabără la alta, în funcţie de context!
-Sunt foarte multe cazuri în care terenul aparţine administraţiei locale, iar imobilele sunt ale Ministerului Tineretului şi Sportului, aşa cum este cazul şi la noi la Săcelu. În general, a fost acea proprietate a statului «în devălmăşie», cum era înainte de 1989, iar ulterior, când a fost împărţirea pe domeniul public şi domeniul privat al statului, s-a ajuns la acte insuficient gândite după anul 1990 şi fără temei! Dar, să nu exagerăm, pentru că nu toate taberele din ţară au această situaţie juridică ambiguă şi confuză!

“Pot să vă spun că la Săcelu avem toată deschiderea şi nu sunt probleme spinoase”

-Rep. Ca urmare, domnule Director, Horaţiu Tiberiu Gorun, care este situaţia Taberei de vacanţă, a Centrului de agrement de la Săcelu?
-O situaţie destul de clară, pentru că terenul este dat de către administraţia publică locală, cu care noi avem o relaţie foarte bună, atât cu Primăria Săcelu, cât şi cu Consiliul Local Săcelu, iar clădirile sunt ale Ministerului Tineretului şi Sportului, administrate de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj. Pot să vă spun că la Săcelu avem toată deschiderea şi nu sunt probleme spinoase! Rămâne de văzut, ce se va întâmpla în următoarea perioadă, pentru că instituţiile noastre sunt «prinse» într-un proces de descentralizare, deci, rămâne să vedem cum se va finaliza acest proces!
-Rep. Perioada de activitate propriu-zisă în cadrul taberei de vacanţă, când începe?
-Exact din momentul în care începe vacanţa elevilor şi vine prima serie de copii, pe la mijlocul lunii iunie şi ţine până când se sfârşeşte vacanţa, când pleacă ultima serie de copii şi ne aflăm la începutul noului an şcolar!
-Rep. Aveţi unele proiecte la care vă gândiţi în viitor?
-E foarte greu să vorbim acum despre proiecte, până când nu vom şti ce se întâmplă cu descentralizarea, iar în acest moment, doar Ministerul Tineretului şi Sportului poate să gândească o astfel de politică, Nu ştim care va fi situaţia juridică după descentralizare!
-Rep. Să ne păstrăm optimismul şi să sperăm că activitatea taberelor de agrement pentru elevi şi studenţi va fi la fel de bogată şi de interesantă!
-Eu sper că 100% aşa va fi situaţia, pentru că este necesar ca întreaga activitate a taberelor acestora să fie eficientizată prin descentralizare, având în vedere faptul că avem nevoie de o mai mare deschidere către problemele tineretului. Dar, e foarte importantă modalitatea de adoptate a formei finale a procesului de descentralizare, iar numai după adaptarea actului normativ putem vorbi şi de formele lui de aplicare! Sunt nişte paşi necesari care trebuie urmaţi!
-Rep. Beneficiarii acestor tabere sunt elevii şi studenţii care au obţinut rezultate deosebite sau cei care plătesc mai bine?
-Noi ne adresăm tuturor tinerilor până la vârsta de 35 de ani, că aceasta e vârsta tinereţii! Cred că aceste tabere, fie de agrement, fie ele tematice, se referă la toate vârstele copilăriei şi ale tinereţii, iar eu consider că Tabăra de la Săcelu este printre primele trei din ţară, din punctul de vedere al condiţiilor oferite şi al raportului calitate-preţ! Tabăra de la Săcelu poate să concureze cu tabere private din ţară, dar, cel mai bine este să aprecieze oamenii care ne «calcă pragul», oaspeţii noştri!
-Rep. Personal, am cunoscut doi dintre aceşti oaspeţi care ne-au «călcat pragul», pe d-na profesor, Florentina Golea, care a venit cu clasa de «superelevi» de la Şcoala Gimnazială «Dimitrie Sturdza» din Tecuci şi care ne-a spus că Tabăra de la Săcelu este locul minunat în care mereu va reveni cu plăcere, iar doamna Tamara Grigoriţa Stoicescu, economist şi mama unuia dintre elevii d-nei profesor Golea, avea să ne spună că venind acum pentru prima dată în Gorj, la Săcelu, a fost cucerită de frumuseţea locurilor şi de ospitalitatea gorjenilor pe care îi păstrează în sufletul său.
-Mă bucură aceste aprecieri care îmi dau multă încredere!

«Locul minunat în care îşi petrec vacanţa sute şi sute de elevi şi studenţi veniţi din toate judeţele ţării»

-Rep. Ar fi bine să se organizeze în tabără şi unele întâlniri cu oameni de cultură, cu sportivi de performanţă, cu actori sau cu anumiţi reprezentanţi ai bisericii, cu manageri de succes în organizarea activităţilor cu tineretul!
-Cred că este o idee foarte bună şi merită să ne gândim la ea în viitor!
-Rep. Să ştiţi că seria de copii care au venit din Judeţul Galaţi, împreună cu însoţitorii lor, au avut o impresie deosebită, au apreciat condiţiile de masă şi de cazare, ca să nu mai vorbesc despre posibilităţile de a cunoaşte frumuseţile judeţului nostru, prin excursiile efectuate aproape zi de zi!
-Vă pot spune că înainte aveam foarte mulţi turişti din zona Ardealului, pe «varianta» Tismana, dar, acum avem un mare aflux pe zona Săcelu, oameni care şi revin după câţiva ani la noi în tabără!
-Rep. Vă doresc să fiţi acelaşi destoinic şi inspirat manager, tânăr şi apropiat mereu de tineri, un cadru universitar de înaltă ţinută, care se respectă prin ceea ce scrie şi prin ceea ce «sădeşte» în sufletul şi în mintea tinerilor!
– Vă mulţumesc, domnule profesor, pentru aprecierea dumneavoastră care ne bucură şi ne dă curajul să mergem cât mai departe, să privim cu o încredere prudentă, dar, mai ales, într-o direcţie cu accente optimiste în viitor!
Tabăra de la Săcelu, care mai înainte se numea «Tabăra de şcolari» de la Săcelu şi aparţinea de Inspectoratul Şcolar Gorj, constituie, astăzi, un Centru de agrement modern ce aparţine, din anul 1997, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Gorj, acesta însemnând şi locul minunat în care îşi petrec vacanţa sute şi sute de elevi şi studenţi veniţi din toate judeţele ţării, destinaţia având o capacitate de 80 de locuri pentru cazare şi 200 de locuri pentru cantină. Directorul Centrului Judeţean de Agrement este domnul prof. univ. dr. Horaţiu Tiberiu Gorun, iar administratorul centrului este domnul Ştefan Drăniceanu, împreună cu o echipă harnică de lucrătoare alcătuită din doamnele Constanţa Corobea şi Daniela Drăniceanu, ajutate de către domnişoarele Corina Roxana Lăpădat şi Georgiana Bucălae. Tabăra funcţionează sezonier, iar cazarea este asigurată în bungalouri şi căsuţe tip champing, dotate cu toalete ultramoderne, apă caldă, încălzire centrală, bucătărie modernă şi servicii pe măsura condiţiilor oferite. Locaţia dispune de parc de joacă, bază sportivă cu toată dotarea necesară, unde se pot practica jocuri de şah, tenis, handbal, fotbal, pescuit etc., iar cei ce doresc să-şi petreacă aici o vacanţă de neuitat, beneficiază de bazinele de tratament şi de înot aflate în staţiune.
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here