Educaţia…şi Lecţia de viaţă – “Lumea e doritoare de altceva, de altfel de politică și cu altfel de oameni”

538

– Rep. Domnul Sabin Popescu, să știți că mi-am propus ca dialogul nostru să fie mai mult o provocare, așa că vă întreb, dacă vi se propune din partea unei formațiuni politice, vă gândiți la o candidatură la viitoarele alegeri parlamentare?
-Cineva m-a întrebat, la ce partid sunt, că ar veni și el în acel partid, la care i-am răspuns că putem face un partid al «independenților», spre exemplu! Acest lucru mă face să cred că lumea e doritoare de altceva, de altfel de politică și cu altfel de oameni! Sloganul de care eu am fost «cucerit» cu aproape douăzeci de ani în urmă suna astfel: «o altfel de politică și cu altfel de oameni!» și altfel de idei, ceea ce m-a ambiționat să rămân în politică, dar n-am reușit! Mi-am dat seama că locul meu nu poate fi într-o astfel de politică!

“Am perseverat, pentru că perseverența e necesară, dar nu suficientă”

– Rep. Vorbeați anterior despre curaj, ca fiind prima însușire a unui om de afaceri! De unde ați dobândit curajul de a porni pe calea mediului economic de afaceri?
-Am perseverat, pentru că perseverența e necesară, dar nu suficientă, iar dacă nu ești perseverent, nu poți spera la mai mult, ca să ai succes! Poți ajunge la faliment, dacă nu perseverezi!
– Rep. Pentru a afla «cheia» succesului, cu ce poate fi asociată perseverența?
-Să ai puțin noroc și probabil, să te «lipești» de o persoană care dirijează…politic, pe plan local sau central, astfel încât să ai acces la anumite fonduri, la anumite investiții, ca să poți merge înainte! Dar, e din ce în ce mai greu, deoarece comisioanele sunt mari și poți ajunge la faliment pe această latură, să te «dai peste cap» una-două!
– Rep. Deci, comisionul constituie miza afacerii?
-Nu poți da la nesfârșit comisioane, mai ales dacă vrei să fii corect, iar dacă nu ești corect, dai în partea cealaltă, intri în conflict cu legea și riști să ajungi în arest! Oricum ai da-o, tot nu e bine! Să fii corect și să dai comisioane, nu se poate! Taxele și impozitele sunt foarte mari, iar să nu uităm că nu există nici acea lege a lobby-ului privind influențarea sau adoptarea unei legi, ca să nu mai vorbim că mulți caută «banul negru» sau vor bani «cash» (plata numerar), ceea ce denotă că acel comision, cred că nu mai este la ora actuală un lucru «de bun simț» în cadrul mediului de afaceri!

“Politicianul care favorizează un om de afaceri, trebuie să spună sincer, pentru ce o face?

– Rep. Credeți că se poate vorbi de o complementaritate a politicului cu mediul economic de afaceri?
-Cred că acestea nu pot să existe separate! Nici politicul fără mediul economic, nici mediul economic fără politic!
– Rep. Dar, o legătură îndeaproape, nu accentuează riscul corupției?
-Există acest risc, dacă legătura nu se face corect! Politicul trebuie să meargă până la un anumit nivel, economicul până la un alt nivel! Trebuie să se întâlnească acolo unde câștigul este reciproc, pentru că eu, ca om de afaceri, pot să sponsorizez un anumit candidat, dar să fiu convins că el, când ajunge pe «post», propune o lege care să mă ajute și pe mine, ca întreprinzător, să mă dezvolt, un lucru care nu mă favorizează numai pe mine, dar și pe un alt întreprinzător care nu are nici o legătură cu politicianul respectiv! Legile nu se dau pentru întreprinzătorul «x» sau «y» din cutare județ, ci, ele se dau pentru un anumit domeniu, iar de actul normativ care s-a dat trebuie să beneficieze toți cei care se află pe acel segment de activitate. Atunci, nu se pune problema corupției într-o soluție corectă și legală! Dar, lucrurile nu merg așa! Este favorizată o persoană sau o firmă și alții sunt blocați, contra unei sume de bani! Poate, cel favorizat vrea să fie nefiscalizat, iar în acest caz, automat, se ajunge și la lucruri incorecte, care încalcă legea! Banii mulți și adunați prin metode incorecte, în mod paradoxal, parcă se vor și mai mulți! Politicianul care favorizează un om de afaceri, trebuie să spună sincer, pentru ce o face?
– Rep. O, Doamne, dar, nu vă asumați un risc prea mare, atunci când vorbiți despre sinceritate în politică?
-Sigur că da, însă, dacă nu ajungem la aceste precepte, nu avem nici o șansă, ca țară! Nici măcar o sinceritate de început nu există!
– Rep. Îmi puteți oferi un exemplu de om politic român din ultimul sfert de veac sau poate ceva mai mult, care a dovedit sinceritate prin discursul său și mai ales prin faptele sale?
-Pe cine să dau? Mă pot da eu ca exemplu aflat la îndemână(?)! Cred că am fost un om sincer cu mine și cu…!
– Rep. Nu vreți să facem abstracție de persoanele de față? Dați-mi un exemplu demn de luat în seamă al unui om politic de la noi, un om sincer și care și-a respectat promisiunile!
-…(Un răspuns care întârzie și parcă nu există n. n.)…
– Rep. Întârzierea unui răspuns din partea dumneavoastră, mă face să cred că e greu…
-Da, da, e greu, dar să știți că în anumite perioade tensionate și de mare complexitate, cred că au mai existat și astfel de oameni politici care au dovedit sinceritate! Dar, cu timpul parcă au dispărut, fiindcă au observant că puteau fi votați pentru promisiuni și pentru minciuni bine ticluite! Până la urmă, dacă stăm să ne gândim, chiar și electoratul e de vină! Omul, parcă așteaptă să-i promiți și acceptă acele promisiuni pe care la un moment dat le consideră mincinoase!

“Dacă vine acum un om politic și spune adevărul, să știți că nu va fi votat”

– Rep. Vorbiți despre un electorat care se «hrănește» cu iluzii?
-Dacă vine acum un om politic și spune adevărul, să știți că nu va fi votat!
– Rep. Pare de necrezut ceea ce spuneți!
-Urmăriți această chestiune și veți vedea că…
– Rep. Sunt mai credibili politicienii care mint?
-Da! Să știți că, din păcate, aceștia sunt votați! Fiindcă aceasta e așteptarea electoratului! Oamenii sunt atât de săraci…
– Rep. Săraci cu duhul?
-Nu, nu cu duhul, ci, săraci material! Pentru că ei așteaptă să ducă o viață mai bună! Și este de înțeles această chestiune! Până la urmă, acești oameni se amăgesc în sinea lor și își doresc promisiunea! Eu, să știți că aceasta am observat, dar sper să nu mai fie așa! Sper ca în 2016 politicienii să aibă o surpriză de la electoratul nostru! Sper ca în al douăsprezecelea ceas, oamenii să-și dea seama că toate promisiunile sunt numai minciuni și ei trăiesc din ce în ce mai rău!
– Rep. Cu alte cuvinte, minciuna stă…cu politica la masă!
-Întotdeauna a stat!
– Rep. Machiavelli spunea că politica este arta de a minți în așa fel încât să fii crezut!
-Da, da, e foarte corect! Trăim această perioadă!
– Rep. Prea corect, nu este, dar, din păcate, e întristător de adevărat!
-Dacă stăm și privim cu atenție, nu numai la noi e așa! Dacă ai în programul tău zece promisiuni pe care le lansezi, în alte state se împlinesc măcar două sau trei! La noi s-a ajuns de nu se mai împlinește nici o promisiune! Mai demult, să știți că erau politicieni care se mai țineau de cuvânt! În primii ani după 1989, dar cu timpul s-a ajuns ca să se cheltuiască tot mai mulți bani și să se dilueze această performanță în politică!

“Cine va investiga cu atenție calea banilor «negri» de la bugetele locale sau de la bugetul central”

– Rep. Ce proiecte de viitor vă propuneți în domeniul mediului economic de afaceri?
-Poate aș dori să mă ocup și de proiecte noi, dar am o vârstă la care trebuie să spun că nu mai pot s-o iau ca acum douăzeci de ani în urmă, când am început afacerile! Totuși, cea mai mare performanță, în viitor, mi se pare aceea de a păstra actualele locuri de muncă, să nu dau oamenii afară! Asta m-ar bucura mult! Mă gândesc, ce trebuie să fac pentru a menține locurile de muncă! În condiții de sărăcie, omul își vinde prea ieftin votul, un kg de zahăr sau un kg de ulei!
– Rep. Asta înseamnă mită electorală! Credeți că vom avea astfel de situații?
-Cu siguranță, vom avea! Cine va investiga cu atenție calea banilor «negri» de la bugetele locale sau de la bugetul central? Iată, vorbim despre banii de la fondurile europene pentru modernizarea autostrăzilor, dar, care nu s-au cheltuit și deodată sunt repartizați consiliilor județene! Pentru ce, oare?
– Rep. E grea întrebarea și poate mult mai greu răspunsul! Totuși, în încheiere, gorjenii ar vrea un astfel de răspuns «greu» la întrebarea: dacă în ultimă instanță, omul de afaceri Sabin Popescu va lua decizia de a reveni în politică, va însemna un lucru bun?
– Sunt oameni care mă opresc pe stradă și mă întreabă, dacă revin în viața politică, dar totul ține de «loteria» voturilor, știu foarte bine! Decizia o pot lua, dar nu știu în ce sens va fi! Nu m-am gândit prea mult la acest lucru, dar cred că este o decizie grea!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here