Societate

Expunerea la soare influențează momentul apariției primelor simptome de scleroză multiplă

 | 07 noiembrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârșitul anului 2015 au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri. În primul trimestru din 2016, au intrat în evidențele medicilor 5 cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă (SM). Pe parcursul trimestrului II au intrat în evidențele medicilor gorjeni încă 12 cazuri și au ieșit 5, rămânând 79 cazuri de scleroză multiplă. Boala este cauzată de o combinație complexă de factori genetici și de mediu, printre care latitudinea și/sau expunerea la soare și nivelurile de vitamina D, însă până în prezent nu era clar dacă latitudinea ar putea afecta și vârsta la care apar pentru prima oară simptomele.

Semnatura eletronica CertDigital

Scleroza multiplă este o maladie care, în prezent, este incurabilă. Este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro. Oamenii de știință australieni au descoperit că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple (SM) au legătură cu latitudinea. Un studiu internațional de anvergură, condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia a relevat, vineri, că persoanele care trăiesc departe de Ecuator au mai multe șanse să dezvolte simptome de SM decât cele care locuiesc la tropice. Potrivit conducătorului studiului, profesorul Bruce Taylor, neurocercetător și clinician, creșterea distanței față de Ecuator este asociată cu apariția primelor simptome de SM mai devreme. Despre SM se știa că este cauzată de o combinație complexă de factori genetici și de mediu, printre care latitudinea și/sau expunerea la soare și nivelurile de vitamina D, însă până în prezent nu era clar dacă latitudinea ar putea afecta și vârsta la care apar pentru prima oară simptomele. Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat datele a peste 22.000 de pacienți diagnosticați cu SM în 52 de centre din 21 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia Mică, Asia de Sud și Australia. Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost calculată la circa 32 de ani. Cu toate acestea, după ce s-au luat în considerare factorii cu posibilă influență asupra bolii, cercetătorii au descoperit că la fiecare creștere a distanței față de Ecuator cu 10 grade, simptomele apar cu zece luni mai repede. În cazul persoanelor care locuiesc cel mai departe de Ecuator, simptomele apar cu aproape doi ani mai devreme decât la cele care trăiesc mai aproape de Ecuator. Deși autorii cercetării au subliniat că studiul este pur observațional, acesta ‘’sugerează cu fermitate’’ că factorii legați de latitudine, asociați cu riscul de SM, afectează și severitatea bolii. Concluziile studiului au fost publicate în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry’’.

Numărul îmbolnăvirilor, în creștere
Numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, la finalul anului trecut au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri, numărul acestora crescând în primele două trimestre ale anului 2016. “La începutul anului trecut erau în evidenţele noastre 75 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 28 de bolnavi, timp în care 34 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2015, au rămas în evidenţe 69 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În primul trimestru din 2016, au intrat în evidențele medicilor cinci cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă. Pe parcursul trimestrului II au intrat în evidențele medicilor gorjeni încă 12 cazuri și au ieșit 5, rămânând 79 cazuri de scleroză multiplă”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Boala tinerilor…
Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central şi este diagnosticată, în general, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate. Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanţa albă a creierului și măduvei spinării.
M.S.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL