Familiile adoptatoare nu mai au voie să selecteze etnia copilului

518

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a legii privind procedura adopției, prin noul act normativ fiind reduse la jumătate formularele utilizate în procedura adopției – 12 au fost eliminate și patru au fost simplificate. Noua lege a adopţiei prevede printre altele ca o familie să nu mai poată selecta etnia copilului pe care doreşte să-l ia acasă, iar în cazul în care o familie refuză cinci copii care îi sunt prezentaţi în vederea adopţiei, părinţii vor fi obligaţi să urmeze un program de consiliere. În judeţul nostru, de la începutul acestui an, până în prezent, 14 minori au fost adoptați. Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, 16 familii au fost atestate să adopte și 12 copii sunt adoptabili. La ora actuală, cinci copii sunt încredințați în vederea adopției și 34 sunt monitorizați post adopție.

Printre modificările aduse de noua legea a adopţiei (Legea 57/2016), intrată în vigoare începând cu 12 august, se numără şi acelea referitoare la faptul că familiile nu mai pot selecta etnia copilului pe care urmează să-l adopte; de asemenea, la un număr de cinci refuzuri părinţii adoptatori să nu mai poată continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere. Aceste programe de consiliere vor fi menite să-i ajute pe viitorii părinţi să identifice problemele care au dus la cele cinci refuzuri şi să aibă o altă perspectivă asupra procesului de adopţie şi a copiilor din centrele de plasament.
De asemenea, în noua legea a adopţiei s-a introdus şi facilitatea prin care părinţii adoptatori vor avea posibilitatea, pe baza unei declaraţii, să opteze şi pentru copii din anumite judeţe.
Nu în ultimul rând, angajatorul este obligat să acorde celor care doresc să adopte un copil o dispensă pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi de participarea la potrivire practică cu copilul în limita a 40 de ore pe an fără afectarea drepturilor salariale. Tot din 12 august adopţia internaţională a revenit în atribuţiile DGASPC-urilor în sensul că potrivirea se va face de către specialiştii din cadrul direcţiilor, existând în continuare o colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului şi Adopţie.
Noua lege a adopţiei simplifică şi procedurile în sensul că dispar anchetele sociale, precum şi caracterizările şi recomandările pe care familiile erau nevoite să le aducă la dosarul de adopţie. Cu toate acestea, legea nu exclude ca fiecare responsabil de caz să solicite familiei orice alt document pe care-l consideră util pentru finalizarea dosarului de adopţie. Nu în ultimul rând, termenele în instanţă vor fi aceleaşi pentru toate tribunalele existând astfel o uniformitate la nivel de ţară.

14 copii adoptaţi, în Gorj
De la începutul acestui an, până în prezent, 14 copii au fost adoptați în Gorj. „Pe parcursul acestui an, din ianuarie până la ora actuală, 16 familii au fost atestate să adopte; 14 copii au fost adoptați, 34 se află în perioada de monitorizare post adopție și pentru 12 s-a deschis procedura de adopție. De asemenea, 5 minori sunt încredințați în vederea adopției”, a confirmat Dumitru Cotrună, director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care sunt decăzute din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here