Festival naţional de muzică, tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri, la Ţînţăreni

686

Consiliul Local Tînţăreni, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Partida Romilor, organizează luna aceasta prima ediţie a Festivalului naţional de muzică, tradiţii, obiceiuri şi  meşteşuguri „Romano-Romanes ” – de la inimă la inimă.

Festivalul se va desfăşura în data de 14 septembrie 2014, pe scena Teatrului de Vară din Ţînţăreni iar cei care doresc să participe se pot înscrie până la data de 5 septembrie 2014, prin completarea fişei de înscriere şi transmiterea acesteia pe adresa de email primariatintareni@yahoo.com sau la nr. de telefon 0253/473108. Tema festivalului sunt muzica, tradiţiile, obiceiurile şi meşteşugurile romani. Festivalul este structurat pe trei secţiuni: secţiunea individual, secţiunea de grup şi secţiunea meşteşuguri populare. La secţiunea individual se pot înscrie solişti care au în repertoriu cântece specifice tradiţiilor româneşti şi rromani. La secţiunea de grup pot participa ansambluri de dansuri romani care vor trebui să prezinte o suită de dansuri specifice zonei, iar la secţiunea meşteşuguri se pot prezenta meşteri populari români sau de etnie rromă. Potrivit regulamentului festivalului, la selectarea soliştilor sau grupurilor se va ţine seama de următoarele elemente: autenticitatea costumelor, autenticitatea obiceiului (de unde provine ansamblul sau grupul), vechimea obiceiului şi autenticitatea textelor şi a pieselor muzicale. Festivalul se adresează artiştilor populari români dar şi de alte etnii.

festival tantareni (1)Paradă prin centrul comunei Ţînţăreni şi spectacol pe scena Teatrului de Vară
Festivalul va debuta duminică, 14 septembrie, la ora 10:00, cu o frumoasă paradă a obiceiurilor populare în spaţiul pietonal din centrul comunei Ţînţăreni. Vor urma apoi festivitatea de deschidere a festivalului şi spectacolul de pe scena Teatrului de Vară din Ţînţăreni. Obiectivele acestui festival sunt: cunoaşterea valorilor fundamentale ale folclorului românesc; cunoaşterea tradiţiilor şi obiceiurilor romani; păstrarea notei de autenticitate şi originalitate a tradiţiilor şi obiceiurilor romani; descoperirea şi culegerea de muzică şi obiceiuri autentice; descoperirea meşteşugurilor autentice din spaţiul cultural. De altfel, pe toată durata desfăşurării festivalului va fi prezentă o comisie de evaluatori a autenticităţii tradiţiilor, formată din specialişti. Toate apariţiile artistice vor fi monitorizate de aceştia.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here