Societate

Geniul Brâncuși, promovat la Chișinău

 | 02 noiembrie 2017, 00:00 | 1 coment | 

„Centrul Academic Internațional Eminescu” din Chișinău a găzduit un impresionat eveniment dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși. Prezenți la manifestările organizate dincolo de Prut au fost și reprezentanți ai județului nostru, respectiv Gheorghe Nichifor – vicepreședintele Consiliului Județean Gorj și Cristian Toader-Pasti, consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Gorj.

Semnatura eletronica CertDigital

 

Prin evenimentul de la Chișinău, Constantin Brâncuși a fost recunoscut ca fiu al Basarabiei, dar și ca un geniu universal. Amploarea manifestării i-a impresionat pe reprezentanții Consiliului Județean Gorj. “La invitația Centrului Internațional Mihai Eminescu din Chișinău și la invitația personală a domnului Laurian Stănchescu, am fost prezenți pe malul stâng al Prutului, pentru o acțiune care are legătură cu ceea ce Gorjul a dat mai bun: Constantin Brâncuși. Scriitorul Laurian Stănchescu a pregătit foarte bine această activitate; joi de dimineață am fost prezenți la televiziunea națională din Moldova, unde am dat un interviu despre Constantin Brâncuși, despre operele sale de la Târgu-Jiu și despre ceea ce facem noi pentru opera și promovare personalității sale. (…) la simpozionul desfășurat la Chișinău, am avut bucuria să îl revedem pe academicianul Nicolae Dabija, care a și vorbit foarte bine și foarte frumos despre Brâncuși; academicianul Mihai Cimpoi, și el un prieten al județului Gorj”, a declarat Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Cristian Toader-Pasti, consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Gorj, a mărturisit că „a fost o manifestare profundă, o manifestare la care au participat câteva sute de invitați, dar de foarte, foarte bună calitate; mi-am dat seama, încă o dată, că la Chișinău se trăiește românește, cu o intensitate poate mai mare decât la noi”.

Stănchescu: „Cei de acolo nu-l cunosc pe Brâncuși”
Scriitorul Laurian Stănchescu a menționat că „la evenimentul de la Chișinău a participat toată mass-media: televiziunea națională, televiziunea Unirea Tv, Jurnal Tv – care este un fel de CNN al Moldovei și se prinde în toată lumea; Radio Național și alte publicații. Am remarcat că cei de acolo nu-l cunosc pe Brâncuși. Astfel, m-am dus cu documente, am vorbit foarte mult despre Constantin Brâncuși și a rămas să continuăm evenimentul Brâncuși, mai ales că acolo există un centru expozițional Constantin Brâncuși. Dincolo de toate aceste lucruri, am fost încântat când președintele consiliului raional Călărași mi-a spus că în fața consiliului raional există o copie a scaunelor lui Brâncuși din ansamblul monumental; este absolut fabulos! Anul viitor vrea să construiască acolo Poarta Sărutului”. Evenimentul de la Chișinău a fost organizat la inițiativa scriitorului Laurian Stănchescu, acesta considerând că ar trebui să se facă mai mult pentru Brâncuși.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoare1 comentariu in “Geniul Brâncuși, promovat la Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL