Greenpeace România instalează un “prafometru” la Târgu-Jiu

700

Organizația de mediu Greenpeace România a anunțat, joi, lansarea campaniei “Praf de România”, pentru a atrage atenția asupra calității aerului și în cadrul căreia vor fi montate în mai multe localități din țară 40 de ,,prafometre” pentru monitorizarea parametrilor de poluare. Municipiul Târgu-Jiu se află pe harta localităților unde se vor instala așa-zisele prafometre.

Greenpeace România a dezvoltat, împreună cu laboratorul de robotică Robotev din Bulgaria, o serie de dispozitive de monitorizare independentă a calității aerului, botezate ,,prafometre”, se arată într-un comunicat de presă al ONG-ului de mediu. “Le-am denumit ‘prafometre’ și fac parte dintr-un proiect pilot orientat spre colectarea și analizarea datelor de către membrii publicului larg (citizen science). Aparatele pot detecta praful fin din aer (PM10 — pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri) și transmit datele înregistrate către site-ul greenpeace.ro, pe pagina dedicată acestei campanii. În cadrul unui workshop care a avut loc la atelierul Hubs din București, voluntarii Greenpeace România au asamblat 40 de prafometre, care urmează să fie distribuite în mai multe localități din țară, printre care: București, Iași, Brașov, Craiova, Hunedoara, Ploiești, Sebeș și Târgu-Jiu”, se arată în comunicat.
Ministerul Mediului asigură monitorizarea calității aerului înconjurător prin cele 142 de stații distribuite pe toată suprafața României, iar informarea publicului în timp real se face pe site-ul dedicat, www.calitateaer.ro. Din totalul acestor stații, numai 93 sunt funcționale. Potrivit legislației europene și românești, în zonele în care sunt înregistrate depășiri ale nivelului poluanților atmosferici, primăriile și consiliile județene sunt responsabile de implementarea unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității aerului.
“Găsim necesară funcționarea corectă a sistemului de monitorizare și informarea corectă a publicului, precum și transpunerea informațiilor cu privire la calitatea aerului în planuri de acțiuni la nivelul autorităților locale și implementarea acestora. Deși poluarea aerului este o problemă în general invizibilă, consecințele pentru sănătatea și confortul nostru zilnic sunt grave. Agenția Europeană de Mediu a estimat că doar în România aproximativ 28.000 de decese premature au fost asociate cu poluarea aerului în 2013, iar costurile externe legate de sănătate, rezultate din poluarea aerului, se ridică anual la peste 10 miliarde euro. Le cerem Ministerului Mediului, primăriilor și consiliilor județene să ia măsurile necesare ca și cetățenii României să respire un aer curat”, susține Alin Tănase, coordonator campanii Greenpeace România.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here