În 2016, Şapte dintre cele 13 zile libere cad în cursul săptămânii

635

În 2016, românii vor avea 13 zile libere în 2016, opt dintre ele fiind sărbători religioase. Doar şapte din cele 13 zile libere vor cădea în cursul săptămânii. Ziua de 24 ianuarie a fost declarată sărbătoare naţională, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române din 1859, însă se lucrează.

Începând din 2016, românii vor avea o nouă sărbătoare naţională. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie. A fost iniţiată ca o „reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea” lui Constantin Brâncuşi de către statul român. Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Data de 19 februarie a fost aleasă întrucât este şi ziua naşterii sculptorului român. Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, în judeţul Gorj. Sărbătorile pascale ortodoxe vor fi în perioada 1-2 mai, adică duminică şi luni, weekend prelungit pentru anumite categorii de salariaţi.

Sărbători legale prevăzute în Codul Muncii
Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Concret, zilele libere din 2016 vor fi: Anul Nou (vineri și sâmbătă, 1 și 2 ianuarie), Ziua Unirii (duminică, 24 ianuarie), Paştele Catolic (duminică și luni, 27 și 28 martie); Paştele Ortodox (duminică și luni, 1 și 2 mai); Ziua Internaţională a Muncii (duminică, 1 mai); Rusaliile (duminică și luni, 19 și 20 iunie); Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august); Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie); Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie); Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)
Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii. Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here