Începe campania de vaccinare a elevilor de clasa a VIII-a

8093

Imunizarea diftero-tetanică a elevilor de clasa a VIII-a este programată să înceapă zilele următoare, respectiv în perioada 2-15 decembrie. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Luminiţa Apostolescu, a precizat că această campanie se va desfăşura şi în judeţul nostru, conform planului naţional de vaccinare, primii fiind vaccinaţi restanţierii, apoi restul elevilor.

După imunizarea micuţilor de clasă pregătitoare şi clasa a II-a cu vaccinul antipoliomielitic, acum a venit rândul elevilor de clasa a VIII-a. Ei vor fi imunizaţi cu vaccinul diftero-tetanic, în perioada 2-15 decembrie. Înaintea fiecărei campanii de vaccinare, personalul sanitar a fost instruit cu privire la vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii, reacţii adverse, managementul şocului anafilactic. Aceste vaccinări vor fi efectuate de medicii şcolari şi cei de familie.

Beneficiile vaccinării dT
Vaccinul diftero-tetanic (dT) este necesar pentru întărirea sistemului imunitar şi protejarea organismului împotriva difteriei (o boală bacteriană contagioasă) şi a tetanosului (afecţiune care determină spasme musculare severe, dureroase). Se efectuează cu vaccin bivalent, ce conţine anatoxină fie ca doză de rapel la copilul mare, după primele doze din primii ani de viaţă, fie ca prima vaccinare la copiii mari şi adulţii nevaccinaţi sau cu antecedente incerte de vaccinare. Copiii sunt imunizaţi la două, patru, şase şi 12 luni, la doi ani şi jumătate, iar pentru menţinerea imunităţii trebuie administrat periodic. Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere, iar înaintea fiecărei campanii de vaccinare se organizează sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la: vaccinul care urmează să fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora, managementul şocului anafilactic.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here