Interviu la răsfoirea unei file de calendar cu Domnul DRAGOȘ VIOREL IONICĂ, Director General al S.C. GORJEANUL S.A. Tg. JIU/“Cred că educația e un domeniu unde s-au acumulat multe lacune și unde e foarte greu să obții rezultate notabile pe termen scurt”

743

– Rep. Domnule Director General, Dragoș Viorel IONICĂ, la ultima noastră discuție, abordând în final problema educației, am avut senzația plăcută că vorbiți ca un specialist, ca un cadru didactic de specialitate în domeniu!
-Cred că educația e un domeniu unde s-au acumulat multe lacune și unde e foarte greu să obții rezultate notabile pe termen scurt! Nu am învățat suficient să ne prețuim valorile noastre și e păcat că au ajuns alții să le aprecieze mai mult!

“Să vedem dincolo de ceea ce înseamnă «consumatorul» de educație”

– Rep. Mă bucur mult că abordați cu deosebit curaj tema EDUCAȚIEI și sper că putem continua dialogul nostru pe această temă! Cum apreciați faptul că azi se vorbește atât de mult despre o criză profundă a sistemului educațional? Ce trebuie întreprins pentru ca acest domeniu vital al societății să cunoască un reviriment așteptat de multă vreme?
-Ca manager cu o gândire economică, eu cred că trebuie umblat la «recompense», pentru că și tânărul, elev sau student, trebuie și el stimulat, ca și profesorul, în funcție de rezultate. Pentru că oamenii care au rezultate, întotdeauna să fie stimulați, pentru că avem elevi performanți la concursuri naționale sau chiar internaționale, elevi olimpici, ca să nu mai spun că e vorba de rezultate semnificative pentru o perioadă mai mare, nu doar pentru moment. În sistemul educațional sunt multe probleme, dar, în primul rând, cred că e necesar acordarea unui număr mai mare de burse de merit, un lucru care stimulează competiția și implicit performanța. Dacă acorzi 8-10 burse pe clasă, vă dați seama ce ambiții trezesc în sufletul copiilor? Pentru că zice fiecare: dacă ia bursă colegul meu, de ce să nu iau și eu? Poți constata o evoluție, o aspirație spre performanță a elevilor! Chiar de la clasele mici trebuie început cu această formă de stimulare, prin care elevul simte că poate să dea mai mult, să muncească mai mult! Dacă ai curricula încărcată și greoaie, nu faci decât să obligi copiii să vină la meditație.
– Rep. E vorba și de o creștere a costurilor pe elev, pe unitate școlară și chiar pe modul de raportare la durata studiilor!
-Da, pentru că în condițiile în care ai o curricula încărcată, elevul nu mai face față, dar, să știți că tragedia legată de criza sistemului educațional se regăsește în mediul rural, unde abandonul este uriaș, pentru că din clasa a II-a copiii nu se mai duc la școală, ceea ce e grav! Înainte de 1989 erau studenți din mediul rural care pătrundeau în universități mari din țară, pentru că foarte mulți oameni «grei» din societatea de azi au pornit din mediul rural. De fapt, cei care muncim acum, nu suntem rodul muncii de azi, suntem rodul muncii a zeci de ani, iar ceea ce facem astăzi în domeniul educației presupune alocarea fondurilor acolo unde se justifică. Nici în societățile cele mai prospere din lume nu sunt bani pentru toate, dar cred că rezultatele care se obțin trebuie să fie cât mai concludente. Să vedem dincolo de ceea ce înseamnă «consumatorul» de educație! Aici are un rol important utilizatorul de informație, pentru că e un domeniu în care poți face carieră, poți avea o meserie, iar informația…
– Rep. Deținătorul informați-ei are un avantaj considerabil, poți face instruire, poți face manipularea indivizilor…
-Da, sigur, că da, însă, aș aminti de informația «grea» sau cu impact, care se dovește a fi cea mai proastă, pentru că se vehiculează știrea, că nu beau apă din Jiu, că e murdară, că e poluată, că trebuie filtrată, iar unii dintre noi, poate se întreabă, de ce sunt lansate asemenea informații? Cine le vehiculează? Pur și simplu, pentru că ne dovedim niște «consumatori» needucați ai informației și «consumăm» informație de o proastă calitate, asta e! Pentru că primim unele lucruri gratis, dar, nu înseamnă că sunt cele mai corecte sau cele mai bune! Sunt interese ascunse în contextul unor informări mai mult sau mai puțin întâmplătoare! Trebuie să fim atenți! Sunt unele tendințe de manipulare, de promovare a unor interese, chiar interese străine de interesul național, ceea ce înseamnă că unele persoane devin chiar «victime» ale informației sau pseudoinformației! Poate surprinde, dar apar și «multiplicatori» de informație.

“E foarte important să înțelegem calitatea noastră de «consumatori» de informație”

– Rep. Apare și un «lanț al slăbiciunilor», dacă mi-e îngăduită formularea!
-Da, ceva care se propagă instantaneu, pentru că e foarte important să înțelegem calitatea noastră de «consumatori» de informație, iar cât privește economia românească, vedeți cum ni se prezintă produse de proveniență străină, uneori mai de proastă calitate decât ale noastre. Mă gândesc la ceea ce se produce în Gorj și la consumatorii noștri din județ!
– Rep. Doresc să vă spun că Sun Tzu, un cunoscut gânditor chinez, teoretician în «arta» războiului, spune că informația falsă este o armă teribilă pentru înfrângerea inamicului!
-Vedeți, «câmpul» informațional, «câmpul» cibernetic e un «câmp» de luptă continuă, cu alte forme și cu alte mijloace decât cele clasice, pentru că avem de-a face cu un război «hibrid» și extrem de sofisticat!
– Rep. Care capătă și forma «războiului psihologic», desigur!
-Și psihologic și de altă natură, pentru că e fundamental ca să gândească fiecare cu capul pe care îl are pe umeri!
– Rep. Considerați că o mai mare implicare a tinerilor în politică, ar putea schimba lucrurile într-o direcție mai bună?
-E o întrebare cu un răspuns dificil! Nu poți ști cât de mult s-au pregătit acești tineri în spațiul politic sau în cel administrativ, câtă cultură politică sau câtă cultură administrativă au aceștia, pentru că trebuie experiență în a gestiona lucrul cu oamenii, chiar dacă, natural, spunem că e nevoie de cât mai mulți tineri! În multe privințe e nevoie de oameni cu experiență, care au multe de spus, dar, care să facă și mai multe, pentru că întotdeauna a fost nevoie de o generație tânără care poate duce mai departe lucrurile. Dacă oamenii care au dus țara până în momentul de față vor să continue, iar țara trece prin momente grele, e clar că tinerii nu au prea multe de învățat de la liderii lor, indiferent pe ce linie se merge, politică sau administrativă. Trebuie să vii cu oameni capabili, care dovedesc nu numai elan, dar și competențe, pentru că sunt oameni mai motivați la 50, 60 sau 70 de ani, decât unii tineri la 25-35 de ani! Deci, sunt situații și situații! În primul rând, tinerii trebuie să-i crești cum trebuie, ca să-i poți avea cum ți-i dorești, pentru că a avea o perspectivă, la un moment dat, atunci trebuie s-o pregătești!

“Depinde, în ultimă instanță, de modul în care putem răspunde pentru a fi pe măsura așteptărilor”

– Rep. Se poate vorbi de o nevoie acută de abordare mai largă a problemelor de viață?
-În orice domeniu, nu avem numai rezultatul a ceea ce facem acum, dar și ceea ce s-a făcut cu 5-10 ani în urmă! Dacă vrem să obținem rezultate și mai bune se impune un efort mai mare, iar în România, nu fac bine aceste idei «mesianice», că vine cutare om care ne salvează! E vorba de construirea unor sisteme de referință, a unor principii de viață, pentru că nu va fi niciodată posibil ca unul singur să rezolve toate problemele. Dacă vom reuși să dobândim niște valori, să promovăm unele principii sănătoase, se pot schimba unele lucruri, dar, așa, că vine unul care le schimbă pe toate…mai greu!
– Rep. Unul singur care le schimbă pe toate e numai Dumnezeu!
-Dumnezeu, da, El singur le schimbă pe toate, dar, un om, greu de crezut că s-ar afla un asemenea om!
– Rep. Ne spuneți ceva interesant despre informație și despre rolul informației! Credeți că există vreo informație care preînnoiește ceva din sufletul omului?
-În mod normal, informația influențează și sufletul omului, dar, dacă te axezi mereu pe aceeași informație, mai greu! Și informația se schimbă, iar pe acest palier poate influența omul, iar efectele acestei influențe, în sens bun sau în sens rău, vedeți dumneavoastră…
– Rep. Se dorește a fi o influență în sensul bun, desigur!
-Așa ne dorim cu toți, dar, depinde cum înțelegem valoarea informației, autenticitatea și raza ei de acțiune! Trebuie să vedem, cine o spune, când o spune, cui o spune, cum o spune, pentru că sunt o mulțime de întrebări despre informație și depinde, în ultimă instanță, de modul în care putem răspunde pentru a fi pe măsura așteptărilor!
– Rep. Domnule Director General, Dragoș Viorel IONICĂ, să aveți «Sărbători fericite» împreună cu familia și cu toți cei care vă iubesc și vă apreciază, iar în final, doresc să vă transmit cu dragoste și cu mult respect un sincer și călduros «LA MULȚI ANI»!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here