Nouă gorjence, răpuse de cancerul de col uterin

506

În primele șase luni ale anului 2016, nouă femei din județul nostru pierdut lupta cu cancerul de col uterin. De altfel, în aceeași perioadă a anului, s-a înregistrat o creștere a cazurilor noi de cancer de col uterin, în perioada ianuarie – iunie 2016 înregistrandu-se  26 cazuri, față de aceeași perioadă a anului 2015, când s-au înregistrat 19 cazuri. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj amintesc faptul că femeile din județul nostru pot beneficia, în continuare, de screening gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

În vederea mobilizării populației eligibile pentru testarea Babeș –Papanicolau în cadrul subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj anunță că DSP finanțează spitalele înscrise în acest program, respectiv Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și Spitalul Orășenesc de Urgență Târgu –Cărbunești. „DSP dispune de fonduri suficiente, alocate de către Ministerul Sănătății, pentru acest subprogram, de aceea invităm beneficiarii subprogramului – și anume: femeile în vârstă de 25-64 de ani care au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 211 alin (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi femeile care au domiciliul în România şi care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse şi care îndeplinesc următoarele condiţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Nu sunt eligibile femeile care: prezintă absenţa congenitală a colului uterin; prezintă histerectomie totală pentru afecţiuni benigne; au diagnostic stabilit de cancer de col uterin; au diagnostic stabilit pentru alte forme de cancer genital – să se prezinte la medicii de familie înscriși în acest subprogram, în vederea informării, consilierii, depistării în fază incipiente de boală prin screening organizat; îndrumarea pacientei cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament”, a explicat Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj.

26 de cazuri noi, în primul semestru al anului 2016
Numărul femeilor testate în perioada 2012-2015 este 4893, din care 1202 au fost testate în anul 2015, pentru anul 2016 preconizându-se că vor fi testate 4.150. În primele luni ale acestui an, 59 de teste screening au ieșit pozitive.
spital carbunestiCazurile noi de cancer de col uterin în județul Gorj sunt în ușoară creștere (cu 7 cazuri ), în perioada ianuarie – iunie 2016 înregistrându-se 26 cazuri față de aceeași perioadă a anului 2015, când s-au înregistrat 19 cazuri. „Decesele prin boli ale tumorilor maligne rămân o cauză importantă de deces în județul nostru, astfel în ianuarie – iulie 2016 numărul cazurilor de deces a crescut față de aceeași perioadă a anului 2015 cu 43 cazuri. Tot în creștere față de anul anterior sunt și mortalitatea prin boli ale cancerului de col uterin, cu 9 cazuri. Mortalitatea prin tumori a crescut în anul 2015 (de la 226.8%0 în anul 2014) la 230.5%0 (cu 705 decese mai mult), reprezentând în continuare a doua cauză de deces în România”, a confirmat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În Romania, cancerul de col uterin deține locul 2 la cauze de deces într-un “top al cancerelor la femei”, după cancerul mamar. De aceea, conștientizarea factorilor de risc și eliminarea lor (în măsura posibilului), precum și DIAGNOSTICAREA PRECOCE, reprezintă pași vitali pentru supraviețuire, în cazul apariției cancerului de col uterin.

Factorii de risc pentru apariția cancerului de col uterin
Incidența cancerului de col uterin este semnificativ crescută la femeile cu debut al vieții sexuale la vârstă tânără, parteneri sexuali multipli, istoric de promiscuitate sexuală, număr mare de sarcini, număr mare de avorturi, fumătoare. Prin contrast, este mai puțin frecvent la nulipare și la cele cu viața sexuală inactivă. Există mai multe tipuri de virusuri Papilloma (HPV) asociate cu cancerul de col uterin, unele mai agresive.
Cancerul de col uterin are debut insidios. Formele incipiente de boală sunt asimptomatice, ele se descoperă numai în cadrul procesului de screening prin examen citologic Babeș – Papanicolau. Pe măsură ce tumora crește, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contactul sexual. De cele mai multe ori se asociază o secreție vaginală cu evoluție trenantă. Durerea nu este comună, ea apare în stadii avansate, fiind determinată de o multitudine de cauze: necroza tumorală, inflamație pelvină asociată, invazia unui ureter, a vezicii urinare sau rectului.
Este ușor de depistat cancerul de col uterin, examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare.
De aceea, se recomandă examen citologic Babeș – Papanicolau, o dată pe an, pentru toate femeile active sexual. Examinarea nu este dureroasă și este făcută de personal medical specializat. Cu cât un cancer de col uterin este depistat într-o fază de început, cu atât șansele de tratament și de recuperare sunt mai mari. Consultul pacientei cu cancer de col uterin confirmat histopatologic trebuie făcut în echipă chirurg – radioterapeut înainte de începerea oricărui tratament.

Statistici sumbre
Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică, în judetul Gorj, în perioada ianuarie-iunie 2016 s-au înregistrat 383 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 104,48%000 locuitori), comparativ cu 421 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 114,6%000 locuitori), în aceeaşi perioadă a anului 2015. În România, în perioada ianuarie-martie 2016 s-au înregistrat 14.965 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 302,9%000 locuitori), comparativ cu 15.358 cazuri noi de cancer (incidența fiind de 312,6%000 locuitori) în aceeaşi perioadă a anului 2015. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în perioada ianuarie-martie 2016 a fost de 461.493, faţă de 441.501 bolnavi rămaşi în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2015.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here