Numărul persoanelor diagnosticate cu TBC, în creştere

420

Statistic vorbind, la nivelul judeţului nostru, există sute de persoane suferinde de tuberculoză. Peste o sută dintre acestea sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Din păcate, cele mai multe cazuri noi sunt în rândul tinerilor.

Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul trecut, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 27 de gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2014, în Gorj erau rămaşi în evidenţă 311 bolnavi de tuberculoză.
La ora actuală, în Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu, mai mult de jumătate din totalul pacienţilor internaţi suferă de TBC. Trist este faptul că, mulţi dintre ei sunt tineri. „Din păcate, am observat că toate cazurile noi sunt în rândul tinerilor. Noi avem condiţii foarte bune pentru pacienţi, asigurându-le hrană de bună calitate, tratamente specifice, căldură şi tot confortul necesar pentru tratarea bolii. Din nefericire avem şi pacienţi chimiorezistenţi”, a declarat Ion Ciochină, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Diagnosticarea precoce, de o importanţă majoră
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate.
De asemenea, este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că, în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.

Strategia Naţională de Control a Tuberculozei, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, Strategia Naţională de Control a Tuberculozei pentru perioada 2015-2020. Scopul acesteia este reducerea incidenţei şi mortalităţii provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare şi creştere a aderenţei la tratament, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Strategia va fi finanţată prin 145 milioane lei din fonduri structurale din exerciţiul financiar 2014-2020, 46 milioane lei din fonduri donate de Norvegia, 37 milioane lei provenind din Fondul Global de Luptă împotriva HIV/ SIDA, Tuberculozei şi Malariei, alocări de la bugetul de stat, alte finanţării rambursabile şi nerambursabile.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here