Procesiune de amploare, dedicată Ansamblului Calea Eroilor şi Luptelor de la Podul Jiului

612

O procesiune religioasă şi militară a avut loc, joi, 27 octombrie, la Târgu-Jiu, pentru a marca cei 78 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Calea Eroilor. La eveniment au participat autorităţi locale şi judeţene, oameni de cultură, elevi şi militari.

Festivităţile prilejuite cu împlinirea a 78 de ani de când operele lui Brâncuşi de pe Calea Eroilor au fost inaugurate, au debutat la Masa Tăcerii, au continuat pe Aleea Scaunelor, pe sub Poarta Sărutului, participanţii mergând apoi spre Coloana Infinitului. Manifestările de ieri au fost dedicate şi eroilor căzuţi în luptele de la Podul Jiului din ziua de 14 octombrie 1916. Cinstirea operelor lăsate la Târgu-Jiu de Constantin Brâncuşi are o însemnătate deosebită atât pentru locuitorii oraşului, cât şi pentru cei care au studiat îndeaproape capodoperele sculptorului. Cercetătorul Sorin Lory Buliga le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea sculpturilor brâncuşiene şi despre momentele istorice de acum 100 de ani care au marcat istoria Târgu-Jiului: “Plecând de la jertfa gorjenilor de la Podul Jiului, s-a prefigurat vocaţia de oraş cultural al Târgu-Jiului. În Primul Război Mondial, trupele nemţeşti ocupaseră Petroşaniul şi înaintau spre Valea Jiului. Generalul Dragalina vroia să facă o contra-ofensivă, însă, din păcate, este împuşcat mortal şi nemţii au avut culoar liber şi au ajuns în special în zona Dealul Târgului. Din păcate, regimentul român care trebuia să apere oraşul a fost implicat în ambuscadă şi oraşul a rămas doar cu o companie formată din doar trei plutoane de poliţişti. Comisarul Popilian a reuşit însă să organizeze apărarea oraşului pentru câteva ore, care au fost decisive.

Generalul Popilian a strâns oameni civili în jurul său, dar şi cercetaşi şi cele trei plutoane ale companiei de poliţişti şi a organizat apărarea oraşului. Ideea era să oprească trupele germane care se apropiau dinspre Dealul Târgului spre Podul Jiului. Au reuşit să-i oprească pe germani păcălindu-i şi făcându-i să creadă că, de fapt, armata română era aici pentru a apăra oraşul. Au baricadat Podul Jiului cu piese de dulap, cu căruţe. Timp de trei ore şi jumătate au oprit această ofensivă germană. Ulterior, armata română a ajuns aici şi a reuşit să apere trei zile şi jumătate oraşul, dar aceste zile au dus la o schimbare majoră: trupele române s-au refugiat cu Guvernul spre Moldova. Toate acestea au plecat de la acest fapt eroic al gorjenilor care au reuşit să apere oraşul timp de trei ore şi jumătate. Mai târziu, Liga Femeilor Gorjene i-a făcut comandă lui Constantin Brâncuşi să realizeze un monument al eroilor aici. De asemenea, tot în memoria eroilor s-a ridicat şi Mausoleul Ecaterina Teodoroiu, şi s-a clădit Biserica de azi Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Brâncuşi vine cu planul iniţial acela de a face o singură lucrare, Coloana fără Sfârşit, în satul Poiana, dar în aceeaşi vară el extinde planul. Hotărăşte să facă şi o cale dreaptă, strada Calea Eroilor şi un portal monumental. Aşadar, în actul de donaţie din 20 octombrie 1937 se vorbeşte despre un portal despre Coloana Recunoştinţei şi strada Calea Eroilor. Brâncuşi, în felul său dinamic şi creativ, a adăugat apoi şi alte elemente: scaunele de pe Aleea Scaunelor şi cele din jurul Mesei Tăcerii. După 27 octombrie 1938 au loc procesiunile prin care Liga Femeilor Gorjene face cadou oraşului Târgu-Jiu acest Ansamblu. S-a plecat de la Coloana fără Sfârşit, a fost o slujbă de sfinţire, apoi o slujbă la Biserica şi o alta la portal, iar apoi s-a mers la Podul Jiului. Destinul de oraş cultural al Târgu-Jiului se bazează pe acest sacrificiu extraordinar al eroilor gorjeni, dar el începe din momentul în care Brâncuşi a decis să ridice Ansamblul aici”.
Marcarea celor 78 de ani de la inaugurarea Ansamblului brâncuşian a făcut parte din seria de evenimente organizate în aceste zile de către Primăria şi Consiliul Local Târgu-Jiu şi Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”.

Evenimente multiple, la Târgu-Jiu
În cadrul procesiunii care a luat final la Coloana fără Sfârşit, elevi ai clasei de actorie de la Liceul de Arte “Constantin Brâncuşi” au organizat un moment de tip street-art. Manifestarea s-a derulat în centrul municipiului, lângă Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”. Momentul a fost deosebit de apreciat de cei prezenţi.
Ziua de joi s-a încheiat cu mai multe acţiuni derulate la Cinematograful “Sergiu Nicolaescu” din Târgu-Jiu unde: compozitorul şi violoncelistul Mircea Suchici a susţinut un recital; cercetătorul Matei Stîrcea Crăciun a lansat “Tratatul de Hermeneutică a Sculpturii abstracte – perspectiva endogenă. Brâncuşi – simbolismul hylesic”; conducerea Institutului Cultural Român a acordat Premiul Naţional “Constantin Brâncuşi”; spectacol-lectură “Brâncuşi-Titulescu – suflete pereche”, pus în scenă de Ilie Gheorghe şi Nicolae Coande, eveniment derulat de Centrul “Brâncuşi” în parteneriat cu RADEF România Film.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here