,,Provocarea societății contemporane românești – diversitatea”, în atenția asistenților sociali

798

Sucursala Teritorială CNASR Gorj a organizat, în parteneriat cu Asociația Servicii Sociale Gorj, în data de 11.04.2016, o conferință cu tema ,,Provocarea societății contemporane românești-diversitatea”. Au fost prezenți asistenți sociali din județ, care s-au arătat interesați de promovarea diversității în societate.

Președintele sucursalei gorjene a Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR) spune că tema ,,Provocarea societății contemporane românești – diversitatea” a fost aleasă din mai multe motive. „Ne-am gândit la această tema, deoarece suntem diverși, este extrem de importantă recunoașterea și acceptarea diferențelor. Ca asistenți sociali am dorit să promovăm faptul că este importantă atitudinea noastră față de fenomenul cultural”, a declarat Cristina Ciucur, președintele sucursalei teritoriale Gorj a CNASR. Asistenții sociali gorjeni sunt de părere că pentru a putea evita discriminarea și prejudecățile față de cei pe care îi considerăm “diferiți” trebuie să se intervină în educația copiilor încă de mici. “Copiii înregistrează repede informaţii despre discriminare şi stereotipii de la televizor, de la cei de-o vârstă cu ei şi, mai ales, din ceea ce adulţii importanţi din viaţa lor, cum sunt părinţii şi educatorii, spun şi fac. Este, de asemenea, important, în cazul în care copiii se află într-o comunitate unde nu au ocazia să cunoască oameni de alte naţionalităţi şi culturi, oameni care au dizabilităţi, copiii instituționalizați, să li se ofere imagini, povestiri şi informaţii despre tipuri diferite de oameni, astfel încât ei să primească mesaje pozitive despre deosebiri din acest stadiu timpuriu de formare a opiniei. Noi, adulții, contribuim foarte mult la formarea opiniilor copilului. Noi, toți cei care lucrăm în domeniul educaţiei, avem responsabilitatea să fim conştienţi în special de prejudecăţile şi credinţele pe care noi înşine le-am dezvoltat în timpul devenirii noastre. Avem responsabilitatea să înfruntăm ignoranţa şi prejudecata şi să ne asigurăm că prejudecăţile şi stereotipiile nu sunt transmise de la o generaţie la alta”, a explicat Ramona Săulescu, asistent social.
În opinia Ramonei Săulescu, un rol important în socializarea copiilor îl are școala, deoarece este locul unde mulţi copii au prima întâlnire cu oameni din medii diferite. „Lucrând de mai mulți ani ca asistent social la Centrul Maternal Târgu-Jiu pot să spun că, în ultimiii ani, în parteneriat cu școlile din județul nostru am organizat, frecvent, diferite acțiuni educative și de socializare cu copiii din instituția unde activez și copiii din familie, tocmai pentru a implementa copiilor ideea că toți suntem la fel și că nu trebuie să considere că cei care au fost mai putin „norocoși financiar sau familial” trebuie evitați sau marginalizați. În urma acestor activități s-au observat și rezultate pozitive, copiii au observat că „ceilalți” sunt la fel ca ei, au continuat să păstreze legătura și să își ofere sprijin reciproc”, a conchis Ramona Săulescu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here