Rânca, ecologizată din nou de elevii voluntari

515

Aproape 100 de elevi din Novaci au urcat, ieri, la munte pentru a igieniza din nou atât stațiunea Rânca, dar și o porțiune din Transalpina, sute de saci de gunoi fiind strânși de aceștia în doar câteva ore. Pe marginea șoselei ce duce în vârful muntelui mizeria pare să fi fost mai puțină ca în alte veri, însă printre cabanele din stațiune mormanele de mizerie au fost la ele acasă. Situația cea mai gravă s-a înregistrat la “coada Râncii”, acolo unde un spațiu amenajat pentru sacii de gunoi a fost ras de un buldozer și toată mizeria a fost împrăștiată printre cabane. Surprizele găsite de elevi nu i-au uimit deloc pe aceștia.

“Un brad aruncat de la Crăciun era în această groapă, la fel ca și caserole cu mâncare care, este evident, provin de la pensiunile din zonă. Nu avea cine să le arunce aici altcineva decât cine folosește mâncarea din caserole pentru gătit. Noi facem astfel de acțiuni frecvent împreună cu cei de la Obștea care administrează o mare parte din această suprafață, însă nu reușim să găsim curățenie niciodată. Este o parte și vina turiștilor și facem apel la ei să nu mai arunce resturile alimentare la întâmplare pentru că pot să le pună în pungă și să le ducă la tomberon sau să le ia în mașină până ajung acasă. Toți trebuie să păstrăm mediul curat pentru că este inconfortabil și pentru noi, ca localnici, să vrem să ieșim în natură la aer curat și să ajungem, de fapt, printre mormane de mizerii”, spune profesorul Elena Basarabă, director al școlii ai cărei elevi au participat la acțiunea de pe munte.
Printre cei care s-au implicat în campania respectivă s-au numărat și foști elevi din Novaci, deveniți, între timp, studenți sau liceeni la Târgu-Jiu ori în alte orașe, dornici însă să aibă un mediu curat atunci când pleacă în excursie. Aceștia au împărțit pliante și i-au sfătuit pe turiști să nu arunce resturile la întâmplare, câțiva excursioniști veniți din Bucovina reacționând și precizând, la rândul lor, că nu le-a plăcut modul în care au descoperit Rânca. “Zona e nemaipomenit de frumoasă, însă e neîngrijită. Noi avem resturile cu noi la pungă, le și arătăm dacă e nevoie, dar să nu tai tu mărăcinii la intrarea în cabană mi se mare de necomentat. Veniți în Bucovina să vedeți pensiuni îngrijite. Aici te mănâncă câinii seara dacă ieși la plimbare și riști să dai în gropi dacă nu ești atent. Vă spun cu sinceritate că îmi pare rău de zona asta cum e gospodărită”, a spus o turistă întâlnită de elevii aflați la Rânca la strâns de gunoaie.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here