Societate

Reguli noi pentru comercianţii gorjeni de produse congelate

 | 19 octombrie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

În Monitorul Oficial nr. 725 din 20 septembrie 2016 a fost publicat Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului nr. 183/2016 privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de comercializare pe teritoriul României a produselor obţinute din produse alimentare congelate.

Semnatura eletronica CertDigital

Noile reglementări se vor aplica şi la nivelul comercianţilor din judeţul nostru peste numai câteva zile. Prin noul Ordin al ANPC sunt stabilite condiţiile de informare a consumatorilor pe care trebuie să le îndeplinească operatorii economici care comercializează pe teritoriul României pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate. În categoria produselor alimentare congelate intră: pâinea şi produsele de panificaţie; produsele de patiserie; carnea/produsele de origine animală; legumele şi fructele.
În acest sens, operatorii economici din judeţul Gorj care comercializează către populaţie pâine, produse de panificaţie şi produse de patiserie obţinute din produse congelate, precum şi unităţile de restauraţie colective care utilizează la prepararea meniurilor produse alimentare congelate au obligaţia de a informa consumatorii prin afişare la loc vizibil, lizibil, uşor de înţeles, într-o formă care să nu permită ştergerea, după caz, pe un afiş, pe etichetă, ambalaj de vânzare, în meniul oferit, ori altele asemenea, ce însoţesc produsul, cu menţiunea “produs/din produs decongelat”. Conform OG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, cu posibilitatea achitării la jumătate în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL