Reținerea cardului de sănătate este ilegală

868

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate emite avertismente şi ameninţă cu sancţiuni pentru unitățile medicale care rețin cardurile de sănătate ale pacienților până la externare. Conducerea CNAS subliniază faptul că aceste practici sunt ilegale.

O nouă controversă a apărut în privința utilizării cardurilor naţionale de sănătate; au fost semnalate situaţii în care anumite unităţi medicale cer pacienţilor la internare cardul de sănătate şi codul PIN notat, iar documentul le este restituit la externare. Practica este ilegală, motiv pentru care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate emite avertismente şi ameninţă cu sancţiuni. Potrivit legii, cardul de sănătate poate fi utilizat de un medic doar în prezenţa pacientului, iar documentul nu poate fi înstrăinat. CNAS a constatat, însă, că legea a fost încălcată în mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară şi a aplicat primele sancţiuni. Deşi valoarea amenzilor nu a fost mare, reprezentanţii Casei de Asigurări anunţă că vor urma penalizări drastice. “În aceste condiţii, în momentul în care constatăm că este reţinut cardul pacientului de către furnizorul de servicii, indiferent care este acesta, mergem până la rezilierea contractului”, atrage atenția Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
Deşi cardul este document obligatoriu, încă mai există medici care cer pacienţilor şi adeverinţe. Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate subliniază că și această practică este ilegală. “A-l trimite pe pacient după o adeverinţă, în ipoteza în care pacientul are card valid, este total interzis”, susţine Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here