Sabin Cornoiu i-a înmânat Înaltpreasfințitului Părinte Calinic distincţia de membru de onoare al Salvamont România

631

Ceremonia de la Curtea de Argeş a fost deschisă cu un program de cântece pascale interpretate de corul Seminarului. Momentul culminant a fost când Ierarhul Argeșean a primit din partea președintelui Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România titlul de membru de onoare și părinte spiritual al salvatorilor montani din România. „Există multe momente în activitatea de salvare montană în care simţim că atunci când salvăm un om, indiferent de cât efort depunem, de câte materiale sau ce tehnici de salvare sau transport folosim, mai este nevoie de ceva ce este peste puterile noastre, şi trebuie ca victima sau chiar salvatorii să aibă şi un pic de şansă sau noroc şi chiar ne rugăm pentru acestea. Două persoane deosebite, exponenţi de vază ai domeniilor în care activează, cu rezultate şi activitate de excepţie pe plan social şi, nu în ultimul rând, oameni care iubesc, au mers şi vor mai merge pe munte, reprezentanţi ai celor două mari culte Creştin şi Catolic, oameni care ne cunosc, ne urmăresc și ne apreciază activitatea au acceptat să fie membri de onoare şi părinţi spirituali ai Salvamont Romania. În această săptămână la Curtea de Argeş, IPS Calinic Argeşeanul, mitropolitul Argeşului şi Muscelului a primit delegaţia Salvamont şi au fost puse bazele unui frumos parteneriat, nu numai spiritual, ci şi de implicare comună în posibile proiecte ce vizează probleme sociale. În perioada imediat următoare delegaţia Salvamont România se va întâlni şi cu părintele franciscan Böjte Csaba, declarat în anul 2011 de către Parlamentul European, “Cetățeanul European al anului 2011” (Civi Europaeo Praemium), persoana aleasă de colegii salvatori montani de religie catolică și reformată şi care a acceptat, cu mare drag, să fie alături de activitatea de salvare montană”, a explicat Sabin Cornoiu, preşedintele Asociației Naţionale a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) şi directorul Salvamont Gorj.
Totodată, președintele Sabin Cornoiu a primit din partea Arhiepiscopiei distincția eparhială ,,Sfântul Neagoe Vodă Basarab” în semn de recunoștință pentru eforturile depuse de salvatorii montani pentru salvarea celor care au suferit diferite accidente pe traseele montane.
Odată cu schimbările survenite în societatea românească după 1990, a avut loc și o reorganizare totală a Salvamontului. La propunerea lui Gheorghe Dunărițiu în 1991 se constituie Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.).
În prezent, activitatea de salvare montană este organizată în 24 de județe ce dețin zonă montană, existând 24 de structuri de nivel județean și 19 structuri Salvamont locale, în care activează cca 250 de salvatori montani angajați și cca. 400 de salvatori voluntari. După aproape o jumătate de secol de existență oficială și peste un secol de existență atestată, cei peste 4.000 de salvatori montani, care au făcut parte de-a lungul timpului din structurile Salvamont, se pot mândri cu peste 85.000 de acțiuni de salvare.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) este o organizație recunoscută de utilitate publică care reunește salvatorii montani din România și care se ocupă de reglementarea activității de salvare montană și de pregătirea salvatorilor montani.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here