Se aşteaptă startul pentru vaccinarea antipoliomielitică

522

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj aşteaptă să se dea startul la nivel naţional pentru demararea vaccinării antipoliomielitice. La ora actuală există dozele necesare pentru recuperarea restanţierilor, imunizarea urmând să înceapă în curând.

Răspândirea virusului poliomielitic sălbatic a devenit urgenţă de sănătate publică internaţională, peste tot în lume impunându-se măsuri pentru evitarea îmbolnăvirii. Şi la nivelul judeţului Gorj se va demara o campanie de vaccinare a restanţierilor, în primul rând, şi al tuturor categoriilor vizate. Stocul de vaccinuri este asigurat, urmând a fi demarată imunizarea. „Noi aşteptăm să se dea startul campaniei de vaccinare pentru restanţieri; este vorba despre copii de 13-16 luni. Avem doze, avem totul pregătit, dar aşteptăm să se dea OK-ul de la Bucureşti”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Medicii de familie, pregătiţi să vaccineze copiii
Vaccinarea antipoliomielitică de rutină şi pentru recuperarea restanţierilor se efectuează de către medicii de familie. Potrivit calendarului naţional aprobat, vaccinarea antipoliomielitică completă cu VPI cuprinde 4 doze până la vârsta de 1 an şi un rapel la 6 ani. Vaccinarea antipoliomielitică cu 4 doze VPI asigură o protecţie bună la copii, motiv pentru care toţi copiii până la vârsta de 6 ani trebuie să primească cele 4 doze de VPI. Medicii de familie din judeţul nostru sunt pregătiţi să imunizeze toţi copiii care au rămas nevaccinaţi. „Ştim că există riscul de înmulţire, pe teritoriul ţării noastre, a populaţiei din zone de risc, fapt ce face necesară vaccinarea antipoliomielitică de urgenţă. Deşi eu, personal, nu sunt de acord cu vaccinurile, este necesar să imunizăm copiii cu acest vaccin”, declară Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.Pentru recuperarea restanţierilor la vaccinarea antipoliomielitică se va organiza o campanie de tip CATCH-UP ce se va desfăşura pe o perioadă de 6 luni începând cu a doua jumătate a lunii iunie. Intervalul minim dintre două doze succesive de vaccin VPI este de 28 zile. Vaccinarea antipoliomielitică se poate face simultan cu oricare alt vaccin din schema naţională de vaccinare când există şi alte restanţe care se pot recupera cu această ocazie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here