Se pregăteşte un proiect de lege pentru pacienţii cu tulburări psihice

476

Un proiect al Ministerului Sănătăţii prevede că pacienţii cu tulburări psihice pot fi imobilizaţi sau izolaţi pentru protecţia lor sau a altor persoane, fără a fi loviţi sau vătămaţi şi folosind un ton calm şi neutru, iar măsura nu va depăşi patru ore, timp în care vor fi făcute evaluări la cel mult 30 de minute. Proiectul de Ordin privind Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii (MS).

Numai în judeţul Gorj sunt confirmate 8.308 cazuri de bolnavi psihic, anul trecut intrând în evidenţele medicilor 374 de noi persoane. Singura instituţie medicală de pe raza judeţului Gorj, unde se tratează bolnavii psihici cronici este Spitalul Orăşenesc Turceni, care este supraaglomerat. Dacă unitatea are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru 72 de paturi, numărul persoanelor aflate de regulă în Secţia Psihiatrie, este mai mare. Potrivit proiectului pregătit de MS, serviciile medicale minime pe care o structură psihiatrică trebuie să le asigure sunt: diagnosticul şi tratamentul tulburărilor psihice acute şi cronice; evaluări psihologice; psihoterapie; consiliere şi psihoeducaţie pentru pacienţi şi familiile lor; programe de terapie ocupaţională, educativă şi recreativă; servicii de asistenţă socială.
În situaţia în care intervenţiile terapeutice uzuale efectuate în vederea aplicării tratamentului eşuează, se poate recurge la imobilizarea sau contenţionarea pacientului cu mijloace specifice, dar care să nu producă vătămări corporale. Contenţionarea poate fi folosită doar atunci când este necesară apărarea pacientului de acţiunile sale, care l-ar putea răni pe el sau pe ceilalţi şi doar în situaţia în care aplicarea celor mai puţin restrictive tehnici a fost neadecvată sau insuficientă pentru a preveni orice lovire ori vătămare.
De asemenea, contenţionarea poate fi folosită numai în baza dispoziţiei medicului, menţionată în foaia de observaţie. Aceasta trebuie să detalieze factorii care au condus la contenţionare şi să specifice natura acestei măsuri. În dispoziţie trebuie precizată ora la care măsura de contenţionare a fost luată, imobilizarea neputând depăşi patru ore, se mai arată în proiect. În situaţia în care imobilizarea de necesitate nu a fost făcută din dispoziţia medicului, acesta va fi solicitat în maximum 30 de minute. Măsurile de contenţionare sau imobilizare aplicate pacienţilor, incluzând toate dispoziţiile scrise ale medicului prin care s-au dispus acestea, se înscriu în Registrul măsurilor de contenţionare şi izolare aplicate pacienţilor, care va fi păstrat în condiţii de confidenţialitate.

Izolarea pacientului pentru propriul bine
Proiectul de ordin mai prevede şi modalitatea de protejare prin izolare a pacienţilor care reprezintă un pericol pentru ei înşişi sau pentru alte persoane. Această măsură trebuie aplicată cu maximă precauţie şi numai în cazul în care orice altă modalitate s-a dovedit ineficientă. Izolarea pacientului se va face într-o încăpere special prevăzută şi dotată în acest scop. Încăperea trebuie să ofere posibilitatea ca bolnavul să poată fi observat continuu, să fie iluminată şi aerisită în mod corespunzător, să aibă acces la grup sanitar şi să fie protejată în aşa fel încât să prevină rănirea celui izolat. Nu pot fi izolate concomitent în aceeaşi încăpere mai multe persoane.
Izolarea trebuie să fie aplicată pentru un timp cât mai scurt posibil şi revizuită periodic, la un interval de cel mult două ore, iar pacientul sau reprezentantul său trebuie informat despre această măsură.
Proiectul de Ordin va fi în dezbatere publică până în 20 mai, potrivit Ministerului Sănătăţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here