Societate

Spitalele de urgenţă din judeţ au pe stoc vaccin antirabic

 | 11 iunie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti deţin suficiente doze de vaccin antirabic, dar şi antiviperin. Managerii celor două unităţi sanitare confirmă că au stocurile asigurate astfel încât să poată face faţă solicitărilor din următoarea perioadă.

Semnatura eletronica CertDigital

În ultima perioadă a început să crească numărul persoanelor muşcate de animale, condiţiile meteo favorizând creşterea agresivităţii necuvântătoarelor. Astfel, tot mai multe persoane au nevoie de vaccin antirabic, însă, din fericire, spitalele s-au dotat cu serurile necesare. „Noi avem pe stoc doze de vaccin antirabic şi să ştiţi că avem şi antiviperin. Desigur că sunt destule cazuri de persoane muşcate de animale, tocmai de aceea, noi permanent refacem stocul de antirabic”, a menţionat Constantin Târziu, managerul Spitalului Orăşenesc de Urgenţă Târgu-Cărbuneşti.
Şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu există doze de vaccin antirabic. Tiberiu Tătaru, managerul SJU spune că sunt acoperite toate solicitările venite din partea pacienţilor, stocul de antirabic fiind asigurat şi pentru următoarea perioadă.

Cinci doze de vaccin la o muşcătură de animal
Specialiştii spun că este foarte important ca prezentarea la medic să aibă loc imediat după muşcătură, în maximum 24 de ore. Riscul de rabie există şi la muşcăturile care provoacă răni deschise, dar şi la cele care lasă doar zgârieturi, fără sânge. La spital, zona trebuie igienizată şi dezinfectată corect şi apoi se administrează vaccinul intramuscular. Este nevoie de cinci astfel de vaccinuri, la intervale recomandate de medicul infecţionist. Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL