Temperaturi caniculare, în plină toamnă

476

Meteorologii au emis o informare de vreme călduroasă, temperaturile urmând să crească, pe parcursul acestei zile şi mâine, ajungând chiar până la 35 de grade Celsius. Specialiştii în sănătate atrag atenţia populaţiei  că în această perioadă este obligatoriu să-şi ia o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

În zilele de joi, vineri şi sâmbătă (perioada 17-19 septembrie), vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă în regiunile intracarpatice. Astfel, în Banat, Crişana, Maramureş şi local în Transilvania, frecvent vor fi temperaturi maxime de 33…34 de grade. Vineri, 18 septembrie, se vor înregistra izolat şi valori termice maxime de 35…37 de grade, la amiază, când şi indicele temperatură-umezeală va atinge local pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

Recomandările specialiştilor
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj transmite populaţiei o serie de recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu temperaturi extreme. Reprezentanţii DSP amintesc că cei mai expuşi pericolelor sunt copiii şi persoanele vârstnice. “Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 -18.00; dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală; ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius; dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2 – 3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă; beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar cu apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Recomandări pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice
Pentru persoanele vârstnice se va urmări crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Hidratarea corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăţi organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă fără adaus de conservanţi; alimentaţia va fi predominant din legume şi fructe proaspete; se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei.
Se va evita circulaţia în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale, precum şi pălăriuţa de protecţie pe cap. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie mentale sau cu hipertensiune sa consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3–4 duşuri pe zi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here