Teste gratuite în Săptămâna Europeană a Testării HIV

445

În perioada 21-28 noiembrie 2014, are loc Săptămâna Europeană a Testării HIV, în scopul de a se atrage atenţia asupra infecţiei cu HIV şi de a reduce numărul de cazuri de diagnosticare tardivă prin comunicarea beneficiilor testării HIV. La Târgu-Jiu se pot face testări gratuite la unitatea mobilă ARAS.

În România, testul HIV este gratuit doar pentru femeile însărcinate, consumatorii de droguri şi deţinuţi. Testarea HIV se poate face şi la cerere, cu trimitere de la medicul de familie şi decontare CNAS, altfel costă 50 de lei. Din fericire, în această săptămână se efectuează teste gratuite, graţie iniţiativei Agenţiei Naţionale Antidrog, care a distribuit către partenerii săi neguvernamentali (ARAS si CARUSEL) şi către Autoritatea Naţională a Penitenciarelor un număr de 1000 de teste rapide de depistare HIV (si alte 2000 pentru Hepatita B şi C). La Târgu-Jiu se pot face testări gratuite la unitatea mobilă ARAS.

Gorjul are 34 de seropozitivi confirmaţi
Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în trimestrul III al acestui an, la nivelul judeţului nostru, există 34 de persoane seropozitive. Din fericire, în perioada menţionată, nu s-a înregistrat nici un caz nou în rândul persoanelor infectate cu HIV şi niciun caz de SIDA. HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia.

A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare. HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here