Societate

Universitatea „Constantin Brâncuşi” va implementa sistemul anti-plagiat

 | 15 iunie 2015, 00:01 | 0 comentarii | 

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu se va alătura, începând cu acest an, altor douăzeci şi şase de instituţii de învăţământ din ţară care utilizează deja sistemul anti-plagiat. Implementarea acestuia are drept scop creşterea calităţii activităţii didactice şi de cercetare desfăşurate de comunitatea academică din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, dar şi asigurarea respectării normelor de etică cu privire la corectitudinea citării surselor bibliografice şi originalităţii lucrărilor.

Semnatura eletronica CertDigital

Sistemul anti-plagiat, pe care îl implementează UCB Târgu-Jiu, se va aplica următoarelor tipuri de lucrări: lucrări de licenţă sau proiecte de diplomă, lucrări de disertaţie, lucrări metodico-ştiinţifice de obţinere a gradului didactic II şi I şi articolelor ştiinţifice publicate în revistele editate de către Universitate.
Sistemul analizează documentele şi generează rapoarte de similitudine care cuprind următoarele elemente: coeficienţii de similitudine, care stabilesc valoarea procentuală din documentul analizat care este identică cu documentele găsite în bazele de date şi pe Internet; lista surselor în care au fost detectate fragmentele conţinute în documentele analizate; textul unui document, care include evidenţierea fragmentelor recunoscute drept identice cu cele din baza de date şi de pe Internet. „Într-o societate în care informaţia abundă sub forme diverse, mai ales în spaţiul virtual, utilizarea unor astfel de instrumente responsabilizează autorul, dar şi elimină eventualele suspiciuni asupra lucrării, asigurându-i caracterul de originalitate. Până la urmă, scopul utilizării sistemului anti-plagiat este acela de a-i determina pe studenţi să folosească într-o manieră corectă sursele de documentare, în acest fel crescând şi calitatea lucrărilor redactate. Pentru absolvenţii promoţiei 2015 verificarea lucrărilor elaborate se va realiza în mod voluntar, urmând ca începând cu anul universitar 2015-2016, aceasta să devină obligatorie prin Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea examenelor de finalizare a studiilor în cadrul UCB”, a declarat Luminiţa Popescu, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Reprezentanţii UCB susţin că implementarea sistemului anti-plagiat are drept scop creşterea calităţii activităţii didactice şi de cercetare desfăşurate de comunitatea academică din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, dar şi asigurarea respectării normelor de etică cu privire la corectitudinea citării surselor bibliografice şi originalităţii lucrărilor.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL