Societate

Ziua Europeană de Luptă Împotriva Discriminării Persoanelor cu Dizabilități, marcată la Târgu-Jiu

 | 08 mai 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia prin Centrul de Zi “Christian” pentru persoanele cu dizabilități din Târgu-Jiu, a organizat, pe data de 5 mai 2017, în interiorul Centrului “Christian”, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Discriminării Persoanelor cu Dizabilități. Întrucât s-a pregătit și o activitate în Parcul Coloanei Infinitului, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile desfășurării ei, aceasta va fi reprogramată spre sfârșitul săptămânii viitoare.

Semnatura eletronica CertDigital

Anul acesta, reprezentanții Centrului “Christian” și-au dorit să marcheze Ziua Europeană de Luptă Împotriva Discriminării Persoanelor cu Dizabilități prin intermediul mai multor activități, care să se desfășoare sub motto-ul – “Cunoaște-mă așa cum sunt!”. Pentru a se arăta dorința, nevoia și necesitatea realizării unei coeziuni și unități între toate persoanele dintr-o comunitate, fie că au o dizabilitate sau nu, în vederea participării împreună la orice activitate socială, este nevoie de relaționare, contact direct și empatic între oameni.

Handicapul vizează aspectul social (consecințele concretizate în dificultăți de adaptare personală și socială, fiind o defavorizare a individului la cerințele mediului fizic și social). O persoană nu poate fi în sine “handicapată”, handicapul nefiind altceva decât o stare consecutivă deficienței cu care persoana s-a născut sau pe care a dobândit-o. Societatea naște handicapul prin normele impuse, norme construite de o majoritate care dictează o anumită stare de “normalitate”.
“Considerăm că o mare dizabilitate în viață, un mare impediment îl constituie atitudinea negativă, iar prin implicarea noastră la activitățile desfășurate în cadrul Centrului «Christian» încercăm să pictăm tabloul vieții acestor oameni cu dizabilități, în nuanțe pastel. Cu ocazia acestei campanii, am lansat o provocare oricărei persoane care dorește să cunoască și să interacționeze cu persoana cu dizabilități. Prima dintre acțiunile noastre s-a desfășurat împreună cu studenții Facultății de Asistență Socială din cadrul Universității din Petroșani, care, alături de profesorii universitari coordonatori, Felicia Andrioni și Mariana Anghel, au luat contact direct cu persoanele cu dizabilități din cadrul Centrului «Christian». Studenții s-au familiarizat cu activitățile desfășurate în cadrul unui astfel de centru, cu nevoile și problemele cu care se confruntă această categorie de oameni, iar pe de altă parte, au conștientizat importanța unei solide formări în domeniul asistenței sociale. De asemenea, domnul Pigui Ionuț împreună cu echipa din cadrul IPJ Gorj, ni s-au alăturat în a transmite un mesaj persoanelor cu dizabilități privind importanța acestei zile și a prevenirii oricărei forme de abuz și discriminare. După activitatea din cadrul centrului, studenții împreună cu beneficiarii prezenți au dorit ca mesajul de astăzi să ajungă să fie văzut și de locuitorii orașului așa încât, au purtat cu demnitate și curaj, pe străzile urbei noastre, afișe și bannere cu mesaje non discriminare”, a explicat Daniel Andrei, șeful Centrului de zi “Christian” pentru persoanele cu dizabilități.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL