Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sărbătorită la Complexul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu

698

Pe  18 decembrie 2007, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, la iniţiativa statului Quatar, Rezoluţia 62/139 care stabilea, începând cu anul 2008, ziua de 2 aprilie ca Zi Internaţională de Conştientizare a  Autismului. Această zi a fost marcată cum se cuvine la Complexul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu, din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, ce se manifestă fie la naştere, fie la vârsta de 18-24 de luni a copilului. În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj funcţionează Complexul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu, unde peste o sută de copii beneficiază de servicii specializate. Aici s-a desfășurat evenimentul dedicat Zilei Autismului. “Pe data de 2 aprilie marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Sunt invitați toți copiii care frecventează centrul nostru. Sunt 115 copii înscriși pe centrul de zi și 38 pe echipa mobilă. Copiii susțin un program artistic, spun poezioare și cântecele, așa cum se pricep ei. Beneficiem și de vizita unui grup de elevi de la Școala Generală Nr. 1 Motru, cu care facem un schimb de experiență. Vor fi ateliere de pictură, vom face jocuri de socializare, tenis, baschet etc. Încercăm să atragem atenția asupra faptului că această zi este o zi importantă și că autismul este cea mai severă boală a copilăriei, fiind o afecțiune care atinge foarte mulți copii și foarte multe familii. În Gorj sunt 1.180 de copii cu dizabilități, dintre care aproximativ 400 au tulburări din spectrul autist”, a precizat Nicolae Pasăre, coordonatorul Complexului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu.

„Copiii cu autism sunt copiii noștri”
Personalul Complexului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu este format din psihologi şi psihopedagogi instruiţi în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA-terapii cognitiv-comportamentale „Tulburările din autism nu se diagnostichează la naștere, ci undeva până în 3 ani. Cu cât diagnosticarea este mai timpurie, cu atât recuperarea și integrarea socio-profesională este mai bună. Sunt persoane care au tulburări ușor sesizabile, dar sunt și situații severe, în care copilul nu relaționează absolut deloc, nu înțelege ceea ce i se spune, este autoagresiv. În toate demersurile noastre am pus întotdeauna binele familiilor și al copiilor care ne frecventează centrul. Întotdeauna trebuie să considerăm acești copii ca fiind copiii noștri”, explică Nicolae Pasăre.

Alături de angajații Complexului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități Târgu-Jiu au fost, și de această dată, reprezentanți ai ISU Gorj și IPJ Gorj, devenind deja o tradiție ca aceștia să fie prezenți în mijlocul copiilor, în zilele speciale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here