Societatea Română de Pneumologie a lansat o aplicaţie privind tulburările somnului

1260

Persoanele, care suferă de tulburări ale somnului – apnee în somn de tip obstructiv – sau doresc să se informeze asupra acestora, pot utiliza varianta android a “Help! Snoring”, aplicaţie disponibilă gratuit, lansată de Societatea Română de Pneumologie, Philips Respironics şi M2000 Multimedia Systems. Aplicaţia este gratuită.

Aplicaţia “Help! Snoring” este gratuită şi în numai câteva minute pre-testează riscul de apnee în somn, oferă informaţii despre boală, complicaţiile ei, diagnostic şi tratament, trimite către cel mai apropiat cabinet de somnologie.

Laborator de Somnologie, în Gorj
La nivelul judeţului Gorj, un Laborator de Somnologie funcţionează la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Aici pot fi depistate afecţiuni deosebit de grave, care nu pot fi diagnosticate decât în timpul somnului. Sute de persoane s-au supus testelor acestui laborator.
Pentru ca activitatea medicală să se poată desfăşura la cote optime, au fost trimişi la specializare toţi pneumologii unităţii. Laboratorul de Somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este dotat cu aparatură de ultimă generaţie. O investigaţie în Laboratorul de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” se face în timpul somnului şi durează patru ore. Gorjenii care doresc o astfel de investigaţie o pot face cu trimitere de la medicul de familie şi o adeverinţă de salariat.

Somnologia, un domeniu interdisciplinar
De la sforăit şi apneea obstructivă în somn până la insomnie sau somnambulism, tulburările somnului pot avea diferite etiologii şi forme de manifestare, iar varietatea acestora face ca somnologia să fie un domeniu interdisciplinar. Medicina somnului implică specialişti din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii şi altele.
Potrivit Agerpres, somnolenţa a fost asociată în 31-41% din accidentele majore ale vehiculelor comerciale. Conform Directivei 2014/ 85/ UE a Comisiei din 1 iulie 2014 (de modificare a Directivei 2006/ 126/ CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere) candidaţii sau conducătorii auto trebuie să se supună unei consultaţii medicale de depistare a apneei în somn, arată sursa citată.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here