Societăţi din Gorj, sancţionate de inspectorii de muncă

361

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru, activitate ce s-a încheiat cu aplicarea de amenzi de 45.000 lei.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat nu mai puţin de 24 de controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat trei angajatori care  prestau activitate cu patru persoane fără forme legale de angajare în domeniile brutărie, frizerie şi creşterea animalelor în localităţile Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti şi staţiunea montană Rânca.
„În urma acestor controale, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale  la tot atâţia angajatori, în valoare totală de 45.000 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, actualizată şi  H.G. nr. 500/2011 actualizată. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor, dar şi nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca prestată cu forme legale de angajare”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj.

29 de controale pe SSM
Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 29 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma verificărilor, au fost depistate 18 neconformităţi ce au fost sancţionate contravenţional cu suma de 6.000 lei. Majoritatea neregulilor pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here