Societățile comerciale cu sediul în apropierea DN-urile scapă de taxe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Societățile comerciale, care desfășoară activităţi în apropierea drumurilor naţionale, pe o rază de 22 de kilometri, ar urma să scape de plata taxelor de drum suplimentare față de alţi agenţi economici, dacă un proiect de lege în acest sens va fi aprobat în Parlament. Iniţiatorul acestui proiect consideră că aceste tarife sunt discriminatorii.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) încasează, conform legilor actuale, tarife de la fiecare autovehicul, astfel că agenții economici cu mai multe mașini, care utilizează și au acces în zona de 22 de km de la DN, plătesc mai multe taxe: “La aceste entități tariful plătit este dublu, totodată aprovizionarea acestor unități comerciale se realizează tot cu autovehicule de transport marfă, pentru care tariful de utilizare rețea drumuri este achitată de către compania de transport”, mai argumentează inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.
Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, art. 46, alin. (9) va avea următorul cuprins: “(9) Pentru amplasarea și accesul în zona drumului, beneficiarul are obligația încheierii cu administratorul drumului public a contractului pentru utilizare și acces în zona drumului public.
Agenții economici care desfășoară activitate de comerț și servicii și folosesc zona drumului public pentru acces la proprietăți sunt scutiți de la plata tarifelor pentru utilizare și acces în zona drumului.”
În următoarele 30 de zile, propunerea legislativă va intra la dezbaterile din Senat, timp în care Guvernul și Consiliul Legislativ își vor da avizul pentru proiect.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here