Șoferul octogenar din Târgu-Jiu, inapt medical, audiat la IPJ Gorj!

Inspectoratul Județean de Poliție(IPJ) Gorj s-a autosesizat după semnalul dat, la finalul lui septembrie, de către Gorjeanul, legat de șoferul-inapt medical, care a fost amendat în mod repetat pentru nereguli la regimul circulației, și cercetează acum situația medicală a bărbatului de 83 de ani din Târgu-Jiu. Spiridon Măndoc, considerat inclusiv de medicul său de familie drept un pericol în trafic, va fi audiat, luni, la IPJ Gorj, în timp ce doctoriței de familie Elena Șomănescu i se vor cere documentele care vor releva concret starea de sănătate a conducătorului auto respectiv.

Pe 28 septembrie, Gorjeanul relata situația inedită a unui conducător auto din Târgu-Jiu, în vârstă de 83 de ani, care, deși inapt medical să conducă, era la volan pentru că nu îi expira, decât în 2020, carnetul de conducere. Se sublinia în materialul respectiv că șoferul a produs mai multe evenimente rutiere în ultimul timp, cel pentru care i s-a suspendat carnetul de conducere pentru 60 de zile fiind unul care ar fi putut duce la pierderi de vieți omenești, trei copii fiind la un pas să fie loviți, la Ursați, luna trecută, de conducătorul Măndoc. De altfel, după acel eveniment, octogenarul a ajuns la spital, iar carnetul de conducere care îi expiră abia în 3 ani, perioadă în care nu este obligat să viziteze vreun medic pentru un consult de specialitate, i-a fost suspendat pentru 60 de zile. Gorjeanul atrăgea atenția că în lipsa actului medical care să arate că Spiridon Măndoc este inapt pentru condus, el va reintra în posesia carnetului suspendat și va reveni pe șosele.

Medicul de familie așteaptă polițiștii
Se mai menționa că și concubina bătrânului deține adeverința care atestă starea de sănătate a lui Măndoc, dar o prezintă doar când este cazul, în speță la spital când partenerul ei de viață a ajuns după ultimul eveniment rutier, refuzând în schimb să îl prezinte poliției. Se mai relata și declarația medicului de familie al șoferului, dispus să prezinte actele medicale care pot duce la anularea carnetului pentru pacientul Măndoc. “Pacientul meu, potrivit femeii sale, și-a cumpărat de puțin timp o altă mașină, de ocazie, și conduce nestingherit, spre teama acesteia. Cu două săptămâni în urmă, a mai făcut un accident, la Ursați. El are tulburare depresivă recurentă, boală destul de gravă, care îl face inapt medical. Este sub tratament. Eu i-am eliberat un document în care subliniez asta. Medicul de familie nu umblă însă după polițiști pe stradă să atragă atenția că șoferul cutare e inapt. Nu pot face asta, să mă duc eu la poliție să reclam, ați văzut câți oameni sunt la ușă? Eu i-am dat femeii documentul și nu stau să văd ce face domnul Măndoc. Dânsul are carnetul luat mai demult, nu mai este obligat să facă vreo fișă medicală până îi expiră acesta, spuneți dumneavoastră peste trei ani, așa că este un real pericol în trafic! Eu i-am semnat, cu ani în urmă, că este sănătos, dar acum sigur nu va mai trece de un control psihiatric ca să i se reînnoiască carnetul de conducere. La un astfel de control el va fi declarat inapt. Concubina lui vine permanent la noi aici la cabinet și se plânge de ce pățește cu acesta, în legătură cu dorința lui de a conduce. Mi-a spus că l-a încuiat în casă ca să nu meargă la mașină, dar și așa a găsit soluții. Eu i-am dat femeii acel document ca să îl prezinte organelor competente, de ce nu l-a prezentat la poliție nu mai știu”, a spus medicul de familie Elena Șomănescu, menționând că le stă, la cabinet, la dispoziția polițiștilor pentru date suplimentare legate de pacientul Măndoc. “Eu le răspund la întrebări, le fac xerox cu fișa acestuia, cu ultimul diagnostic pus de medicul specialist, dar să merg eu, singură, la postul de poliție, nu fac asta. Exclus.. Dânșii pot face apoi procedura”, a mai spus doctorița, explicând că o situație identică cu cea a pacientului său de 83 de ani nu a mai întâlnit în lunga sa carieră profesională.

Poliția îl audiază pe Măndoc
Poliția a constituit dosar după cele relatate pe 28 septembrie de către Gorjeanul, iar luni, Măndoc va fi audiat. “Șoferul de 83 de ani va fi audiat, luni, la IPJ Gorj. În ce privește carnetul de conducere acesta este încă suspendat, măsura finalizându-se abia în 47 de zile. Conducătorului auto respectiv i s-a suspendat carnetul pentru conducere pe sensul opus. Dosarul este în cercetare și se va discuta și cu medicul de familie”, a declarat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here