Șofranul de la Bustuchin, producție bună

1355

Terenul cultivat în urmă cu câțiva ani de un spaniol la Bustuchin cu bulbi de șofran începe să își arate roadele. Recoltarea florilor din care se oprește staminul pentru a fi uscat și vândut apoi și cu 14.000 de euro kilogramul a început încă de săptămâna trecută. Investitorul spaniol care a mizat pe această cultură, Guzman Aparicio, este de câteva zile în comuna condusă de Ion Ciocea și se declară foarte mulțumit de recolta pe care o are strânsă până acum. “Cred că deja avem la un kilogram de șofran uscat strâns până acum și există șanse ca producția să fie și mai mare pentru că suntem doar la primele zile de recoltare. Mai sunt încă vreo două sau poate chiar trei săptămâni în care se pot recolta florile. Deocamdată nu au răsărit toate, întrucât este destul de cald afară, iar șofranul iubește temperaturile de 3-4 grade noaptea. Când se va răci, cu siguranță, va fi și mai mult de cules. Oricum este o producție în creștere pentru că anul trecut, de exemplu, am strâns 700 de grame”, afirmă investitorul spaniol.Afacerea acestuia a început în urmă cu câțiva ani, când la Bustuchin au fost plantați primii bulbi de șofran. Guzman Aparicio spune că a adus aici bulbi din cea mai bună zonă a Spaniei, iar terenul pe care a înființat cultura este unul foarte bun, ceea ce îl ajută acum să aibă o recoltă cu care să fie mândru. “Sunt bulbi aduși din apropierea Madridului, unde se cultivă cel mai bun șofran din Spania. Aici, la Bustuchin, am găsit un sol foarte bun. De aceea am investit și în plantația de muri și vor urma și alte fructe de pădure în perioada următoare. Solul a fost testat de o firmă de specialitate și a reieșit că este un pământ eco, fără substanțe chimice. Clima este, de asemenea, foarte bună, și de aici și speranța pentru o producție foarte bună. Până acum recolta se anunță a fi conformă cu așteptările, dar și cu dorința de a ne extinde suprafața cultivată în următorul an. Încet-încet vom continua să cultivăm șofran pe terenuri nefolosite în prezent, eu având piața de desfacere asigurată atât în Spania, dar și în America sau Elveția ori Franța, de exemplu”, spune spaniolul. Acesta mai afirmă că șofranul nu este foarte apreciat în România, dar în țările în care îl vinde este extrem de căutat, putând fi folosit la aproape orice fel de mâncare. Este însă o plantă extrem de rară și de aici și prețul său extrem de mare la vânzare, puțini fiind cultivatorii de șofran pe plan mondial. Spania este unul dintre lideri, Guzman Aparicio menționând că marfa din țara sa, la fel ca și cea de la Bustuchin, este una de calitate.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here