Solicitarea fostului senator Toni Greblă, respinsă de instanța supremă: “Era pentru a demonstra că interceptările se fac inutil, numai pentru senzație”

525

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au respins cererea formulată de avocații fostului judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, în dosarul în care este acuzat de infracțiuni de corupție. “Respinge cererea de probatorii formulată de inculpatul Greblă Toni privind obligarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să depună la dosarul cauzei fişierul integral al tuturor convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor purtate în perioada 23.02.2015-10.03.2015 şi ascultarea în instanţă a tuturor convorbirilor telefonice şi comunicaţiilor efectuate între cei trei în acea perioadă”, a stabilit instanța supremă. “De fapt, nu a fost o cerere de probatorii. Noi probatoriile le-am formulat la primul termen. Atunci s-au admis o parte din probatorii. E vorba de unele înregistrări telefonice, unele convorbiri telefonice între trei persoane. S-a stabilit ca după audierea celor trei să se pronunțe instanța asupra trimiterii în întregime a convorbirilor telefonice dintre cei trei. Cererea a fost încuviințată, Parchetul a identificat 15 convorbiri telefonice între cei trei. Din punctul nostru de vedere erau mai multe convorbiri telefonice, mai identificasem încă șase. Nu erau relevante, nici cele care au fost trimise nu sunt relevante, însă noi în final doream să demonstrăm faptul că a fost interceptat o perioadă foarte lungă de timp fără ca interceptările respective să aibă vreo legătură cu faptele pentru care a fost dispusă trimiterea în judecată. Au fost transcrise în întregime cele 15 convorbiri și noi am solicitat să fie toate, mai erau încă șase și asta s-a respins. S-a considerat că nu rezultă că ar fi mai mult de 15. Asta era pur și simplu pentru final, pentru a demonstra că de fapt se fac interceptările acestea inutil, numai pentru senzație. Este la modă”, a declarat pentru Gorjeanul, Mihaela Greblă, soția și avocatul fostului judecător al Curții Constituționale.

Următoarea înfățișare va avea loc după vacanța judecătorească, pe 15 septembrie
În total, trei avocați îl apără pe Toni Greblă în procesul din Capitală. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în luna septembrie a anului 2015, fiind acuzat de trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în declarații în formă continuată și constituirea unui grup infracțional organizat. În același dosar, inculpați sunt finul său, afaceristul Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei societăți comerciale, Grecu Gheorghe și Victor Dolghi, un cetățean din Republica Moldova. Printre altele, fostul senator este suspectat că ar fi desfășurat activități comerciale incompatibile cu funcția pe care o ocupa, dar și de primirea unor “foloase necuvenite” de la finul său, Ion Bîrcină, omul de afaceri fiind judecat pentru cumpărare de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Toni Greblă a negat însă toate acuzațiile.

Interceptări telefonice pe bandă rulantă în Gorj: Peste 1500 de cereri, admise de instanțe
Instanțele din județul Gorj au admis 1549 de cereri de interceptări telefonice, în perioada 2010-2015. Pe o singură solicitare însă pot figura mai multe persoane. Printre cei care au fost ascultați nu se numără doar Toni Greblă, ci și primarul comunei Slivilești, Sorin Bucurescu. Acesta a fost trimis în judecată, în 2015, alături de alte trei persoane, pentru infracțiuni de corupție, pentru ca, în același an, să fie achitat de prima instanță, Judecătoria Târgu-Jiu. Sentința a fost atacată cu apel. În timpul cercetărilor, un judecător a admis cererea procurorilor de interceptare a convorbirilor sale.
“Într-adevăr am avut telefonul ascultat. Am avut telefonul ascultat permanent. Mi le-au arătat, mi-au fost puse la dosar, unele care nici nu aveau legătură, nu am nimic de ascuns, asta este. Judecătorii ar trebui să ia mult mai în serios propunerile făcute de polițiști și de procurori”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivilești.
Două judecătorii din județul Gorj, Târgu-Cărbunești și Motru, au admis toate solicitările de interceptări telefonice din perioada 2010–2015. La Judecătoria Târgu-Cărbunești, toate cele 186 de cereri au fost admise. Și la Judecătoria Motru, procentul a fost de 100%, fiind admise toate cele 72 de solicitări. La Târgu-Jiu însă au fost și 19 cereri respinse, din 431. La Tribunalul Gorj, procentul este 99,09 %, fiind admise 873 din cele 881 de cereri.
Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, este cel care a solicitat tuturor instanţelor din România să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015, estimând că au fost ascultate circa 300.000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here