Specialiștii în sănătate publică recomandă respectarea calendarului de vaccinare

925

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare este esenţială pentru protejarea sănătăţii populaţiei, atenţionează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Calendarul național de vaccinare în România, prevăzut în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 377/2017 din 30 martie 2017, privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018 prevede că în primul an de viaţă al copilului, acesta este vaccinat în maternitate şi apoi trebuie dus la medicul de familie pentru următoarele vaccinuri. Ultimul vaccin se face la vârsta de 14 ani.

La naştere, sau imediat după naştere, nou-născuţii sunt vaccinaţi împotriva tuberculozei şi a hepatitei B. La vârsta de 2, 4 şi respectiv 11 luni, se administrează Vaccin hexavalent diftero- etano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep B). La vârsta de 12 luni şi 5 ani se administrează Vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR). Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj susțin că este esenţial ca vaccinarea împotriva rujeolei să se facă conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la 5 ani. Dacă dintr-un motiv oarecare un copil nu a fost vaccinat în primul an de viaţă, această vaccinare trebuie făcută de urgenţă.

Imunizarea copiilor, recomandată de OMS
Potrivit OMS, vaccinurile ajută organismul să-şi producă proprii anticorpi, asigurând cea mai eficientă metodă de apărare împotriva unor boli infecţioase grave, care pot cauza complicaţii severe şi pot conduce la deces.
Specialiştii OMS atrag atenţia că importanţa vaccinării este cu atât mai mare cu cât imunizarea fiecărei persoane prin vaccinare îi protejează de îmbolnăvire şi pe cei din jur, mai ales pe copiii mai mici de vârstă care încă nu pot fi vaccinaţi, pe copiii care sunt alergici la vaccin, pe cei care au un sistem imunitar slăbit. Medicii spun că vaccinarea persoanelor din jurul copiilor, care nu pot fi vaccinaţi este foarte importantă pentru protejarea acestora.
Astfel, este prevenită apariţia epidemiilor, deoarece cei vaccinaţi nu se protejează numai pe ei de eventualele boli, ci şi pe cei din jur care din cauza vârstei sau a unor probleme de sănătate nu pot fi imunizaţi.
De asemenea, specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că este important ca, în cazul în care nu au fost făcute la timp, vaccinurile neefectuate să fie recuperate pentru a obţine protecţia împotriva unor boli transmisibile care pun viaţa în pericol şi care pot fi prevenite prin vaccinare.
Până în 2030, OMS îşi propune să ajute toate ţările să asigure servicii de calitate pentru imunizare, pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Prin vaccinare sunt evitate boli periculoase precum rujeola, tusea convulsivă, difteria, tetanosul şi poliomielita.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here