Spitalul Județean a încasat peste 35.000 de lei din coplată

Coplata este o taxă obligatorie pe care pacienţii trebuie să o achite la externare, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile sau compartimentele cu paturi din unităţile sanitare aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Există şi câteva categorii de pacienţi care nu trebuie să achite aceste taxe. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu a încasat 35.320 de lei din coplată.

Persoanele care necesită internare sunt nevoite să achite o taxă în momentul în care părăsesc spitalul. Oamenii deja s-au obişnuit cu coplata, iar vestea bună este că deocamdată valoarea acesteia rămâne neschimbată. Cât priveşte utilizarea banilor obţinuţi de unităţile sanitare din externări, managerii spitalelor susţin că sumele nu sunt foarte mari şi că se folosesc pentru sporirea confortului bolnavilor. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, valoarea coplăţii s-a stabilit să fie 5 lei. În acest an, suma încasată este 35.320 de lei. „De la începutul anului până în prezent am încasat 35.320 de lei din coplată, fiecare pacient achitând câte 5 lei la externare”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul SJU Târgu-Jiu.

Pacienţi scutiţi de la coplată
Nu se percepe coplata de la: copii până la 18 ani, tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani care sunt elevi sau absolvenţi de liceu, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate, cu condiţia să nu aibă venituri din pensie sau alte surse; pensionarii cu pensii sub 740 de lei, care au venituri doar din pensie. Categoriile de asiguraţi scutite de coplată fac dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri. Pentru acest an, spitalele din Gorj anunţă că nu vor modifica valoarea coplăţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here