Sport

Energia, pierde la Timișoara și se pregătește de baraj

 | 02 iunie 2015, 00:00 | 0 comentarii | 

Echipa de handbal a Energiei a încheiat evoluțiile din play-out cu un eșec pe malul Begăi, însă acest ultim meci nu mai avea conotații importante asupra clasamentului, echipa gorjeană urmând a juca în perioada 5-7 iunie barajul pentru menținerea/promovarea în Liga Națională.

Semnatura eletronica CertDigital

Odată cu victoria din etapa a 9-a a play-out-ului, scor 28-26 cu HC Vaslui, Energia a evitat retrogradarea directă în al doilea eșalon al handbalului românesc, însă mai are de luptat pentru acest obiectiv. Adversarele acum sunt din Divizia A, echipe mult inferioare formaţiile gorjene și șansele de a continua în Liga Națională sunt foarte mari pentru trupa lui Andrieș.
Turneul play-out din Liga Națională s-a încheiat în weekendul trecut, atunci când Energia a cedat cu 29-25 în fața celor de la Poli Timișoara, iar HC Vaslui a bătut Steaua fără drept de apel, 30-23. În ceea ce privește ultimul loc, CSU Suceava a pierdut deja bătălia și, din toamnă, va juca în Divizia A.

Contra unor outsidere
Pentru a evita să se alăture echipei din Suceava în al doilea eșalon handbalistic al României, Energia va participa în perioada imediat următoare la un turneu alături de Steaua și alte patru echipe din Divizia A: CS Danubius Galați, U Cluj, CSM Satu Mare și CSM Focșani. În mod normal, la acest turneu, organizat la București, în Sala „Lucian Grigorescu”, ar fi trebuit să participe ocupantele locurilor 2 și 3 din cele două seriii ale Diviziei A, însă HC Argeș Pitești (de pe locul 2 în Seria A) și CSM Oradea (locul 3 în Seria B) nu au dorit să participe la acest turneu având certitudinea că nu pot face față din punct de vedere financiar unei lupte în Liga Națională, așa că în locul lor, pentru acest turneu, au fost invitate să participe echipele de pe locul 4 în cele două serii, U Cluj și CSM Focșani.
Cum niciuna dintre echipele ce vor participa la acest turneu nu par deloc hotărâte să urce în Liga Națională, misiunile Energiei și Stelei par a fi facile, barajul fiind practic doar o formalitate.
Deși inițial spunea că Energia nu se va putea baza pe aportul jucătorilor străini la acest baraj, antrenorul Liviu Andrieș a revenit cu o precizare și spune acum că la turneul bucureștean va miza și pe un număr important de jucători care și-au încheiat în mod normal contractele cu Energia la 31 mai 2015.

De la retrogradare în Liga Campionilor?
Paradoxal, în urma celui mai slab parcurs din campionat avut de echipa gorjeană, Energia are posibilitatea de a juca în cea mai importantă competiție rezervată echipelor de club pe bătrânul continent. În sezonul 2015-2016, România va avea dreptul de a înscrie cinci reprezentante în cupele europene, după ce HC Odorhei a câştigat Challenge Cup. Energia Târgu Jiu, prin prezența sa în ultimul act al Cupei României alături de campioana Minaur Baia Mare, și-a asigurat un loc între echipele ce vor evolua în sezonul viitor în Cupa EHF, acolo unde va juca și vicecampioana, CSM București. Singura echipă românească ce și-a asigurat pe teren locul printre formaţiile ce-și vor disputa trofeul Ligii Campionilor este Minaur Baia Mare, însă orice echipă calificată în cupele europene are dreptul de a solicita un wild-card pentru accesul în această competiție, o cerere pe care forul european o va analiza în funcție de mai multe criterii financiar-administrative, dar și a numărului de formații înscrise. Este greu de crezut însă că Energia va îndrăzni să se uite mai sus de Cupa EHF, care, dacă analizăm ultimele evoluții ale gorjenilor, este și ea o pălărie mult prea mare pentru echipa gorjeană.

Clasament final play-out:
1. Poli Timişoara 16 11 1 4 462 410 34
2. HC Vaslui 16 10 1 5 442 425 31
3. Energia Târgu Jiu 16 6 1 9 397 420 19
4. Steaua Bucureşti 16 6 1 9 414 426 18*
5. CSU Suceava 16 4 2 10 418 452 14
*Steaua a fost penalizată cu un punct

Turneu baraj menținere/promovare Liga Națională:
Grupa I: Energia / Steaua, Danubius Galați, Universitatea Cluj
Grupa II: Energia / Steaua, CSM Satu Mare, CSM Focșani

Program jocuri:
Vineri, 5 mai
Ora 11:00 / Meci 1 – Grupa I
Ora 13:00 / Meci 1 – Grupa II
Sâmbătă, 6 mai
Ora 11:00 / Meci 2 – Grupa I
Ora 13:00 / Meci 2 – Grupa II
Duminică, 7 mai
Ora 11:00 / Meci 3 – Grupa I
Ora 13:00 / Meci 3 – Grupa II
Meciurile se dispută în Sala „Lucian Grigorescu” din București
Cristi Constantinescu

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL